Belföld

A Népszavát cáfolja a NEAK

Sajnálattal látjuk, hogy egyes szerkesztőségeknek nem az a céljuk, hogy hiteles tájékoztatással segítsék a koronavírus elleni küzdelmet és a védőoltási programot, hanem az, hogy tudatosan álhíreket és zavart keltsenek - írta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerdai közleményében. A NEAK a Népszava egyik cikkére reagálva állítja: A vakcina elosztás az új akadály című cikk valótlan állításokat fogalmazott meg a háziorvosok számára múlt pénteken megküldött oltandó páciensek listájával kapcsolatosan.

A Népszavát cáfolja a NEAK
Dolgozókat oltanak be a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával egy idősotthonban
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A NEAK ennek kapcsán kiemelte: a háziorvosok minden szükséges tájékoztatást megkaptak és megkapnak a regisztrált legidősebbek oltásával kapcsolatban, ezt igazolja az is, hogy a háziorvosok döntő többsége rendben felkészült az oltásra.

„A NEAK az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően auditált, többszörösen titkosított csatornán, az úgynevezett e-Jelentés programon keresztül kommunikál a háziorvosokkal a TAJ szintű adatok tekintetében. A háziorvosok jól ismerik ezt a hosszú évek óta működő rendszert, hisz havonta több alkalommal is használják a kétirányú kommunikációhoz” - mutat rá az alapkezelő, kiemelve: a NEAK a vonatkozó jogszabályok alapján nem is közölhetne TAJ szintű adatokat más módon, ezért szürreálisnak tartja és visszautasítja a cikk által megszólaltatott háziorvos nyilatkozatát a „világhálón keringő sajtpapírokról”.

A NEAK által kiküldött tájékoztató levél részletes javasoltakkal és meghatározott oltásszervezési folyamattal kívánta segíteni a háziorvosok példaértékű munkáját - emeli ki a közlemény, hozzátéve: sajnálatos, hogy ilyen jellegű cikkek jelenhetnek meg, hisz azon túl, hogy valótlan állításokat tartalmaznak, megpróbálnak zavart okozni az oltásszervezés rendszerében.

„Amennyiben egy háziorvosnak kérdése merülne fel az oltandó páciensek listájával, vagy bármilyen egyéb, a hatáskörünkbe tartozó kérdéssel kapcsolatban, kérjük, forduljon bátran a NEAK munkatársaihoz. Ígérjük, hogy korrekt és helytálló választ fog kapni” - zárul az alapkezelő közleménye.

Kapcsolódó írásaink