Belföld

Egyetlen kapavágás nélkül fizetett ki a főváros ötmilliárdot

Ismét nagy buli lehet ma az A-Híd Zrt-nél - így reagált Facebook-bejegyzésében kedden a Fidesz fővárosi csoportja annak kapcsán, hogy Budapest városvezetése bejelentette: aláírta a Lánchíd felújítására vonatkozó megállapodást.

Egyetlen kapavágás nélkül fizetett ki a főváros ötmilliárdot
Ötmilliárd forinttal többe kerül a Lánchíd felújítása
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Fidesz emlékeztet: az A-Híd Zrt-vel kötött megállapodás egyetlen egy év alatt 5 milliárd forinttal lett drágább. „Egyébként ez az az összeg, amit egyetlen kapavágás nélkül előlegként át is utalnak a cég számlájára” - mutatott rá ismételten a Fidesz.

Objektum doboz

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden bejelentette: újabb jelentős szakaszához ért a Lánchíd felújításának folyamata a BKK és az A-Híd Zrt. közötti vállalkozási szerződés aláírásával.

A BKK részéről Walter Katalin vezérigazgató, az A-Híd Zrt. képviseletében Sal László vezérigazgató írta alá a megállapodást.

A korszerűsítés során a hidat – várhatóan idén nyár elejétől – 18 hónapig teljesen elzárják az autóforgalom elől, míg a gyalogosok idén tavasztól a munkák befejezéséig nem használhatják az átkelőt az odaépülő állványzat miatt.
A műszaki átadás-átvételi eljárás, valamint a munkálatok befejezése 2023 őszére várható.

Az A-Híd Zrt. únettó 18,8 milliárd forintot kap a Lánchíd felújításáért.

A Fővárosi Önkormányzat a teljes összeg biztosítására a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tavaly februári határozatában foglalt azon kormányzati ígéretben bízva vállalt kötelezettséget, hogy a kivitelezési feladathoz a központi költségvetés a Fővárosi Önkormányzatnak 6 milliárd forint támogatást biztosít.

A híd felújításakor várható, hogy újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt, teljesen elbontják kétoldali hídi gyalogos járdákat, majd újjáépítik azokat; a megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről; a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják; a föld alatti lehorgonyzó kamrákat szigetelik, felújítják, valamint a budai oldalon lévő szellőzőket átépítik; kiépítik a lehorgonyzó kamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, ennek része a Duna-meder rendezése, roncs- és lőszermentesítése, a hajózási jelzések korszerűsítése; a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják; a kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik; új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel; a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat felújítják; gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között; valamint kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket.

Kapcsolódó írásaink