Belföld

Még nyár előtt ítélet születhet Simon Gábor büntetőperében

A svájci hatóságoktól kért jogsegélykérelemre még nem érkezett válasz, ám az ismételt megkeresés a sürgetés érdekében megtörtént a volt szocialista elnökhelyettes ügyében

A svájci jogsegélykérelem teljesítésének időpontja befolyásolhatja az MSZP egykori elnökhelyettese büntetőügyében az ítélethozatal időpontját. A per rövidesen folytatódik, még a nyári ítélkezési szünet előtt első fokon be is fejeződhet – értesült lapunk.

Még nyár előtt ítélet születhet Simon Gábor büntetőperében
Simon Gábor
Fotó: MH

„A következő tárgyalási határnapot a bíróság már kitűzte, azonban annak időpontjáról csak az idézések kézbesítéséről szóló tértivevények visszaérkezte után tudunk felvilágosítást adni” – válaszolta lapunk megkeresésére Simon Gábor büntetőperének ügyében a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya. Azt írták: a svájci hatóságoktól kért jogsegélykérelemre még nem érkezett válasz, ám az ismételt megkeresés a sürgetés érdekében megtörtént.

Az MSZP egykori elnökhelyettesét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával, valamint közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség annak kapcsán, hogy Simon több száz millió forintot parkoltatott külföldi bankszámlákon, amit nem vallott be, s ami után nem fizetett adót. A vádirat szerint a volt politikus 2008–2012 között vagyonnyilatkozataiban és adóbevallásaiban jövedelemként csak az országgyűlési képviselői, valamint az államtitkári tisztségéért kapott bevételeit tüntette fel, miközben Svájcban, majd Ausztriában nyitott bankszámláin ismeretlen forrásból származó, több száz millió forintnak megfelelő devizát helyezett el. Az ügyészség szerint Simon 128 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek, amelyet 2014-es lebukását követően megfizetett.

A perben kirendelt igazságügyi szakértő szerint nem Magyarországról származik Simon külföldi bankszámlákon tárolt vagyona. Az expolitikus 2008 januárjától a következő év áprilisáig több mint 570 ezer eurót és 160 ezer dollárt helyezett el egy grazi és egy svájci bankban, és ezekről az összegekről ott saját vagyonaként nyilatkozott. A bíróság jogsegélykérelemmel fordult a svájci hatóságokhoz, hogy tisztázza a bankszámlára érkezett pénzek eredetét, ám válasz ezidáig banktitokra hivatkozva nem érkezett, és ennek feloldásához maga a vádlott sem járult hozzá. Simon Gábor egy bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát, amelyen szintén milliók voltak. A gyanú szerint a hamis útlevéllel történő bankszámlanyitáshoz szükséges iratokat saját kezűleg látta el „Gabriel D” névaláírással. Simon azt is állította, neki nincs köze a Gabriel Derdak névre kiállított bissau-guineai útlevélhez, ám a Welsz Tamás „tiszteletbeli bissau-guinea-i konzul” irodájában tartott házkutatás során a nyomozók megtalálták Simon személyes okmányainak másolatait.

A bíróság még a nyári ítélkezési szünet előtt tervez ítéletet hirdetni a büntetőügyben, de ennek időpontját a jogsegélykérelem teljesítése még befolyásolhatja. A vádhatóság letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta a volt politikusra.

Kapcsolódó írásaink