Belföld

A baloldal az emberek egészségét kockáztatja

Hétértékelő. Deák Dániel: A hatékony kormányzati lépéseknek hála, a vakcinaháborúban hazánk jól áll, így az elsők között vezethetünk be tavasszal lazításokat az EU-n belül

A magyar baloldal lehetőségeit a globális nyitási mozgalmakban látja, amelyek a korlátozások feloldását követelik. Ez a legveszélyesebb politikai húzás – szögezte le lapunknak Deák Dániel politológus. Beszélt arról is, közös értékek hiányban a baloldalon sorra bomlik fel az együttműködés az általuk vezetett településeken.

A baloldal az emberek egészségét kockáztatja
Fotó: MTI/Komka Péter

A koronavírus-járvány kezdete óta kizárólag aktuálpolitikai szempontok motiválják az ellenzéket, ezért bírálják egyre radikálisabban a védekezést, keltenek hangulatot bizonyos vakcinákkal szemben és terjesztenek álhíreket – jelentette ki lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette, ezúttal az orosz és a kínai vakcinák ellen hergelnek, de ezzel nemcsak a magyar kormánnyal szemben foglalnak állást, hanem az európai vezetőkkel szemben is. Miután ugyanis a brüsszeli vakcinabeszerzés kudarcot vallott, már mind belátták, hogy a lehető legtöbb forrásból kell védőoltásokat beszerezni. A baloldali politikusok azonban idehaza az emberek egészségét kockáztatják, ami támogatottságuk csökkenéséhez fog vezetni, hiszen krízishelyzetben mindig büntetik azokat, akik nem segítik a védekezést – véli Deák.

A magyar baloldal lehetőségeit a globális nyitási mozgalmakban látja, amelyek a korlátozások feloldását követelik. Ez a legveszélyesebb politikai húzás, hiszen miközben kihasználják az emberek korlátozások miatti frusztrációját, bele sem gondolnak, hogy a lazítás hatására újra elszabadulna a járvány – magyarázta az elemző. Példaként Portugáliát említette, ahol karácsony környékén lazítottak az intézkedéseken, s január végére több tízezer új fertőzött lett az országban.

Minden felelős európai politikus egyetért abban, hogy a megszokott életünket kizárólag a vakcinák tudják visszaadni, ezért is hatalmas probléma, hogy az Unió központosított vakcinabeszerzése totális csődöt mondott. Már a nem EU- és NATO-tag Szerbia is lehagyta az uniót a beoltottság mértékében – hangsúlyozta Deák.

Megjegyezte, déli szomszédunknál nem csináltak politikai kérdést a vakcinabeszerzésből, a nyugati oltóanyagok mellett kínai és orosz vakcinákat is rendeltek, így tömegesen tudják oltani a lakosságot. Az EU ezzel szemben ideológiai okokból nem is egyeztetett a keleti oltóanyaggyártókkal, a nyugati cégekkel pedig későn és rossz megállapodást kötött.

Magyarország nem tehet mást, nemzeti hatáskörben kell beszereznie oltóanyagokat – szögezte le a politológus, szerinte a gyors és hatékony kormányzati cselekvésnek köszönhetően a vakcinaháborúban jól állunk, rövid időn belül több millió embernek elegendő vakcina érkezik Oroszországból és Kínából a nyugati oltóanyagok mellett. Így hazánk az elsők között vezethet be tavasszal lazításokat az EU-n belül, ami ugyancsak arculcsapás lesz a járvány elleni védekezés ellen uszító balliberális politikusoknak, akik közül többen most soron kívül oltatják be magukat – folytatta az elemző Gyöngyös és Újbuda polgármesterére utalva, akik maguknak intézték el a védőoltást, a hivatali visszaélés gyanúját is felkeltve.

Az elemző kitért arra, hogy a baloldali szivárványkoalíció nemcsak felelőtlen, kormányzásképtelen is, sorra bomlik fel az együttműködés az általuk vezetett településeken. Közös értékalap hiányában csak a szétosztható pozíciók tartják őket egyben. Göd, Pécs, Ferencváros és sok más település mellett Egerben is egymással veszekednek a baloldali politikusok, Mirkóczki Ádám exjobbikos polgármester elvesztette a többségét, most pedig távozik Berecz Mátyás DK-s alpolgármester.

Kapcsolódó írásaink

Felpörgött a baloldali álhírgyár

ĀHétértékelő. Az ellenzék az oltásellenességből akar politikai hasznot húzni, emiatt indított petíciót például a kínai készítmények ellen – közölte a XXI. Század Intézet vezető elemzője