Belföld

Kilencven éve született a néhai Mádl Ferenc

Az egykori köztársasági elnök emberi tartását a házelnök is méltatta

A Veszprém megyei Bándon, többgyermekes földművescsaládba született 1931. január 29-én Mádl Ferenc, a rendszerváltás utáni Magyarország második köztársasági elnöke.

A későbbi Széchenyi-díjas jogtudós, jogászprofesszor, akadémikus 1951 és 1955 között előbb Pécsett, majd Budapesten folytatott jogi tanulmányokat, 1955-ben kitüntetéssel diplomázott, és rövid bírósági tevékenység után került 1956-ban a Magyar Tudományos Akadémia Hivatalához.

Mádl Ferenc egyetemistaként kezdett el érdeklődni a tudományos munka iránt. Még pécsi diákként egy kari pályázatra beadott, az államigazgatási felelősségről írt dolgozata előre jelezte tanárai számára kiemelkedő jogászi képességeit.
Tudományos közéleti tevékenysége tulajdonképpen rektorhelyettesi kinevezésével vette kezdetét még az 1970-es években, 1974-ben szerezte meg akadémiai doktori címét. Tíz éven keresztül az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetében dolgozott, 1971-től tanított az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, 1987-től az MTA levelező, 1993-tól rendes tagja.

Mádl az Antall-kormány tudománypolitikáért felelős tárca nélküli minisztere volt 1990 májusától 1993 februárjáig. Ezt követően művelődési és közoktatási miniszterként tevékenykedett, meghatározó szerepet játszott a hazai felsőoktatás, tudományos kutatás új kereteinek, törvényi szabályozásának kialakításában. Széchenyi-díjat kapott az európai jog, a nemzetközi magánjog és a nemzetközi kereskedelmi jog területén kifejtett, nemzetközileg elismert tudományos munkásságáért, iskolateremtő egyetemi oktatói, tudományszervezői tevékenységéért. Az ezredfordulótól 2005-ig a Magyar Köztársaság elnöke volt.

2011-ben bekövetkezett halála után három évvel szülőfalujában emléktáblát kapott, 2016 óta szobor őrzi emlékét, 2019-től nevét viseli az Igazságügyi Minisztérium kutatóintézete (Mádl Ferenc Össze­hasonlító Jogi Intézet). Bándi szoboravatásán Kövér László, az Országgyűlés elnöke a néhai köztársasági elnökre emlékezve kijelentette: „Mádl Ferenc életútja megerősíti
a hitet abban, hogy mindig van lehetőség a helyes választásra.”

Kapcsolódó írásaink