Belföld

Felhasználták a Dél-pesti Centrumkórházban az első adag bamlanivimab gyógyszert

Felhasználták a Dél-pesti Centrumkórházban az első adag bamlanivimab gyógyszert, amely a koronavírus új, mutálódott variánsa ellen is hatékony - jelentette be Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztere Facebook oldalán pénteken.

Felhasználták a Dél-pesti Centrumkórházban az első adag bamlanivimab gyógyszert
Az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár által fejlesztett bamlanivimab nevű készítmény
Fotó: Houston Chronicle

A Dél-pesti Centrumkórházban elsőként egy 44 éves, túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő nőbeteg kapta meg a bamlanivimab gyógyszert.

Az ambuláns ellátás keretében, infúzió formájában alkalmazható szert olyan magas rizikóval rendelkező, enyhe vagy középsúlyos koronavírus-fertőzötteknek lehet beadni, akik a betegség korai stádiumában vannak és nagy a valószínűsége annak, hogy náluk a fertőzés súlyos formában fog lezajlani.

„A monoklonális antitest típusú bamlanivimab alkalmazása során a betegnél semmilyen mellékhatást nem észleltünk, a páciens egy óra további megfigyelést követően otthonába távozott. A hazánkban bevezetett korszerű antitestterápia nagy segítséget jelenthet a frissen fertőzött, magas rizikóval és krónikus társbetegségekkel rendelkező páciensek számára” - áll a Dél-pesti Centrumkórház közleményében.

Kásler Miklós közösségi oldalán közzétett bejegyzésében kiemeli, hogy a vizsgálatok szerint a készítmény az angliai mutációval szemben is hatásos, továbbá azt, hogy Európában elsőnek hazánkban adták be a készítményt.

A miniszter posztjában kiemelte, a kormány a vakcinabeszerzés közepette is  figyelmet fordít a megbetegedett emberek felépülésére.

Kapcsolódó írásaink