Belföld

A szociális ágazatban is jön az oltás

Ahhoz, hogy a nyájimmunitás létrejöjjön, a lakosság hatvanöt százalékának rendelkeznie kell immunitással, ehhez ötmillió embert kellene beoltani – mondta Rusvai Miklós infektológus

Véget ért az egészségügyi dolgo­zók oltása, a bentlakásos intézményekben élőkkel és dolgozókkal folytatódik a vakcinázás – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

A szociális ágazatban is jön az oltás
Az idősotthonok és a bentlakásos intézmények lakói kapják mostantól a vakcinát
Fotó: MTI/Szigetvary Zsolt

Csütörtökre virradóra 1569 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 93 beteg – mondta Galgóczi Ágnes az operatív törzs tegnapi online sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője hozzátette: az aktív fertőzöttek száma 102 156 főre csökkent. Kórházban 3669 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen. A szakember kiemelte, az adatokból jól látszik, hogy a magyar járványügyi helyzet kedvezően alakul, ami a védekezésnek köszönhető, azonban több európai országban nő a fertőzöttek száma, ezért fontos a szabályok további fenntartása – tette hozzá. Tájékoztatása alapján az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása befejeződött, tegnap megkezdődött az idősotthonokban és más bentlakásos intézményekben élők kampányszerű oltása. Galgóczi Ágnes szavai szerint a most kezdődött oltási kampány 1845 intézményt – többségében idősotthont, de más bentlakásos intézményt, például pszichiátriai intézményeket – érint, és 143 oltócsoport vesz benne részt. Hozzátette, február elején a négy nagy idősotthon lakói már a második oltásukat kapják meg.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központja vezetőhelyettesének tájékoztatása szerint a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt szerdán 180-szor intézkedtek a rendőrök. Közülük 72 embert figyelmeztettek, 34 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, és 52 szabálysértési feljelentést tettek. Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközleke­dési eszközökön és megállókban öt, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 17 ember ellen intézkedtek. Beszámolója szerint a fővárosban egy X. kerületi sörözőt zárattak be ideiglenesen a rendőrök 30 napra, mert bár kívülről zártnak tűnt, négy vendég volt a vendéglátóhelyen, és szeszes italt fogyasztott. A sörözőhöz lakossági bejelentésre mentek ki a rendőrök – mondta.

A kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 337 ember ellen intézkedtek. Beszámolt arról is, hogy tavaly március óta 521 büntetőeljárást rendeltek el a járvánnyal összefüggésben, ebből 163-at rémhírterjesztés, 31-et közveszéllyel fenyegetés, 146-ot csalás, 31-et járványügyi szabályszegés miatt. Az eljárásokkal összefüggés­ben 100 gyanúsítottat hallgattak ki eddig. Rusvai Miklós infektológus a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kifejtette, ahhoz, hogy a nyájimmunitás létrejöjjön, körülbelül a lakosság 65 százalékának rendelkeznie kell valamiféle immunitással, véleménye szerint ehhez ötmillió embert kellene beoltani. Ehhez szükséges az oltási hajlandóság, aminek az első lépése a regisztráció, amiből a döntéshozók, illetve akik az oltási tervet lebonyolítják, megtudhatják azt, hogy ki az, akinek szándékában áll beoltatni magát – tette hozzá.

Rusvai azt is elmondta, hogy ő már regisztrált, azonban „ha valaki úgy érzi, hogy politikai döntés jellege van, akkor azt nem tartom igazán helyesnek, hiszen mindazok az adatok, amelyeket meg kellett adni a regisztrációnál, azok tulajdonképpen így is rendelkezésre állnak a különböző kormányhivatalokban”. Kifejtette, a jelenlegi kedvező tendenciát a járványmenetben a kijárási korlátozás tartja fenn, és úgy gondolja, addig kellene a korlátozásokat fenntartani, amíg vissza nem térünk a szeptemberi szintekre. Most a novemberi szinten tartunk.

Kapcsolódó írásaink