Belföld

Felzárkózási program indul Csörögben

Négyszázmillió forintból indul felzárkózási program a Máltai Szeretetszolgálat részvételével Csörögben - közölte Rétvári Bence csütörtökön a mintegy kétezer lakosú Pest megyei településen.

Felzárkózási program indul Csörögben
Rétvári Bence KDNP-s országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (k), Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke (b) és Szorcsik József polgármester (j) a felzárkózási program indulásáról tartott sajtótájékoztatón a Pest megyei Csörögön
Fotó: MTI/Kovács Attila

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta, hogy Vecsei Miklóssal három éve kezdték el a közös gondolkodást a két nagyon eltérő szociális adottságú településrészből álló községről.

Magyarországon különböző felzárkózási programok működnek, de Csörögben a Máltai Szeretetszolgálattal most olyan mintaprogramot kívánnak elindítani, amely példa lehet azon települések számára, ahol a hátrányos helyzetben élők aránya az egyharmad és a 50 százalék között van - mondta az államtitkár.

Rétvári Bence közlése szerint az elmúlt tíz évben a mélyszegénységben élők arányát negyedére sikerült csökkenteni, a munkanélküliek aránya pedig kevesebb, mint egyharmadára csökkent. Kiemelte, hogy a nehéz helyzetben lévő embereknek nem segélyt kell adni, hanem munkalehetőséget, képzést kell biztosítani, hogy önmagukon tudjanak segíteni.

A program abban segít, hogy aki magán is segíteni akar, de önerőből nem tud előrelépni, azt a Máltai Szeretetszolgálat, az önkormányzat és az állam összefogásával megvalósuló, mintegy 400 millió forintos projekt ebben támogassa. Ehhez nekik is erőfeszítést kell tenniük, nekik is akarniuk kell a változást - hangsúlyozta.

A segélyek világa nem jelent kitörési lehetőséget, csak ideig-óráig tartó túlélést - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: a hosszú távra szóló segítés a felelős gondolkodás, a sikerhez pedig mindenkinek az együttműködésére szükség van. Rámutatott arra is, hogy a máltaiak 30 éves tapasztalata elengedhetetlen, ők azok, akik nem távolból, hanem helyben élve tudnak segíteni, abban is, hogy például „az itt élők akarjanak akarni”. Csörögben egy komplex programot, összetett társadalmi küldetést kell végrehajtani - fűzte hozzá Rétvári Bence.

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az „akaratra” mint kulcsszóra hívta fel a figyelmet. „Azt szeretnénk, ha az emberek tudnának akarni, lennének céljaik” - fogalmazott. Beszélt arról a nehézségről is, hogy sok program foglalkozik fejlesztésekkel, jelentős forrásokból, de a társadalom nem mindig érti a történéseket - jegyezte meg.

Csörögben az a cél, hogy az egész település győztesnek érezze magát - emelte ki Vecsei Miklós. Az alelnök felidézte, hogy három éve készülnek erre a programra, másfél éve pedig már jelen vannak a településen. Az előkészületekre a magyar kormány 100 millió forintot fordított - tette hozzá.

Szorcsik József, Csörög független polgármestere arról beszélt, a program abban segít, hogy a település leszakadt, hátrányos helyzetű része fel tudjon zárkózni, javul az utak állapota, közösségi terek jönnek létre és számos szociális eszköz segíti a település társadalmi felzárkózását.

Kapcsolódó írásaink