Belföld

Pikó megfenyegette a háziorvosokat

Kocsis Máté: A józsefvárosiak egyre nehezebben viselik az agresszív, hozzá nem értő polgármester botrányait

Pikó András hallgat arról, miért zárta be a Józsefvárosi Galériát, fenyegető levelet küldött viszont a háziorvosoknak, egy ismeretlen panaszaira hivatkozva.

Lapzártánkig nem válaszolt a józsefvárosi önkormányzat arra, miért nem biztosítja a továbbiak­ban a Józsefvárosi Galéria költségvetési támogatását. Emlékezetes, hogy a magyar kultúra napján a galéria búcsúposztot közölt, amelyben rámutattak: a VIII. kerületi önkormányzat bezárja az intézményt Pikó András polgármester döntése értelmében, költségvetési megszorításokra hivatkozva. Kocsis Máté (Fidesz), a VIII. kerület korábbi polgármestere erre reagálva azt írta Facebook-oldalán: a Józsefvárosban a baloldal felszámolja a helyi kulturális életet. Miközben az új baloldali vezetésnek idén is jut 200 millió forint a megemelt politikai költségekre és a „tanácsadó haverokra”, nem jut 50 millió az egyetlen kulturális intézményre. Pikónak fontosabb a haverok kifizetése, mint az intézmények fenntartása, 15 hónap alatt 15 milliárd forintot herdált el – állapította meg Kocsis, hozzáfűzve, ennyit hagyott maga után Sára Botond korábbi fideszes városvezető, az átadási okiraton szerepel az aláírásuk is.

Kocsis Máté tegnap egy újabb felháborító esetre hívta fel a figyelmet. Miközben a kormány megemeli a háziorvosok bérét, Pikó pár napja fenyegető levelet küldött nekik, amelyben közölte, felbontja a szerződésüket, ha nem viselkednek rendesen, ha nem látják el a betegeket – közölte a fideszes politikus. Rámutatott: a háziorvosok erejükön felül dolgoznak, különösen a járvány időszakában. „Sokukat személyesen is jól ismerem, lelkiismeretes emberek. Pikó levelét megalázónak, a kioktatást pökhendinek tartják. Azt mondják, éppen ők nem érik el a polgármester urat, a jól megfizetett udvartartása pedig a rendelési időket is képtelen helyesen kiírni az önkormányzat honlapjára” – részletezte Kocsis Máté. Megjegyezte, a polgármesteri fenyegetés előzménye ismeretlen, Pikó azt mondja, valaki panaszkodott valakinek, valahol. Ilyen esetben azonban egy felelősen gondolkodó polgármester, mielőtt megfélemlít félszáz orvost, előbb tájékozódik – szögezte le Kocsis Máté. Hozzáfűzte, ha Pikó alaptalanul vérig sérti a háziorvosokat, akkor elmennek máshova dolgozni, pedig a cél a megtartásuk lenne, nem az elüldözésük, mert a kerület ellátás nélkül marad. „A józsefvárosiak egyre nehezebben viselik az agresszív, hozzá nem értő polgármester botrányait, ezért arra kérjük Pikó Andrást, hogy a sértő levél miatt nyilvánosan kérjen bocsánatot legalább a háziorvosoktól!” – írta Kocsis Máté.

Kapcsolódó írásaink