Belföld

Jogosulatlanul oltatta be magát a baloldali polgármester

Jogosulatlanul juthatott hozzá a koronavírus elleni védőoltáshoz Gyöngyös polgármestere. Hiesz György, aki a 2019-es önkormányzati választáson a DK, a Momentum és az MSZP közös jelöltjeként indult, már akkor felvehette az oltást január elején, amikor a járványügyi szabályok szerint csak az egészségügyi és intézményi dolgozók, valamint az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett betegek, vagy veszélyeztetett munkát végzők voltak jogosultak arra.

Jogosulatlanul oltatta be magát a baloldali polgármester
Hiesz György jogtalanul vette fel a vakcinát
Fotó: MH

Hiesz jogosulatlanul kért és kapott oltást január első napjaiban – tudta meg a PestiSrácok.hu, melynek információi szerint az MSZP-ből csaknem három éve távozott városvezető a szabályokkal vélhetőleg ellentétes beoltását a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban végezték el, amit az intézmény dolgozói is megerősítettek. Abban az időszakban az oltási terv szerint még csak az egészségügyi és intézményi dolgozók, valamint az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett betegek, vagy veszélyeztetett munkát végzők voltak jogosultak a védőoltásra.

Azonban a portál úgy tudja: az aznapi felhasználásra kiolvasztott védőoltás-mennyiségből egy intézményi oltás után érkezett vissza néhány vakcinaadag a gyöngyösi kórházba, melyek felhasználására már csak egy óra állt rendelkezésre. A gyöngyösi kórház a protokoll szerint ekkor értesítette a gyöngyösi háziorvosokat, hogy az oltási terv alapján – koruk vagy egészségügyi állapotuk miatt – legindokoltabb helyiek körében használják fel a megmaradt vakcinákat.

Hiesz György polgármester röviddel ezt követően jelent meg a kórházban és kérte maga számára az oltást, melyet az oltóanyag felhasználhatósága miatt kényszerhelyzetben lévő orvos be is adott neki, ennek több kórházi dolgozó is szemtanúja volt.

Hiesz György eddig nem tájékoztatta a gyöngyösieket erről az eseményről, így nem derült ki az sem, hogy volt-e bármilyen jogosultsága az oltásra. A leginkább nyugtalanító kérdés a gyöngyösiek körében az, hogy a polgármester az oltási protokoll szerint valóban jogosult, idős, beteg, vagy veszélyeztetett munkát végző gyöngyösiek elől vette-e el a védettség lehetőségét.

Emlékeztetnénk, hogy hasonló esetek történtek a szomszédos Ausztriában, amelynek kapcsán az osztrák kancellár, Sebastian Kurz bejelentette, hogy az érintett városvezetőkkel szemben a járványügyi szabályok megszegése miatt büntetőeljárást kezdeményeznek.

A gyöngyösi eset rávilágít, hogy miközben a baloldal folyamatosan a vakcina ellen hergel, közben suttyomban oltatják magukat.

Hiesz György városi polgármester egyébként 1994-2002 között az MSZP országgyűlési képviselője volt, Botka László miniszterelnök-jelöltsége idején pedig az elsők között nevezték meg a baloldal képviselőjelöltjei sorában. A sors fintora, hogy 2018-ban, amikor pártja visszalépésre szólította fel, megsértődött, s bejelentette, kilép az MSZP-ből.

Objektum doboz


Nem is regisztrált a vakcinára, úgy oltatta be magát soron kívül a baloldali polgármester

Zavaros, ellentmondásoktól hemzsegő magyarázkodásba kezdett Gyöngyös baloldali polgármestere, miután kiderült, hogy soron kívül, a szabályokat megszegve beoltatta magát a koronavírus ellen. Hiesz György nem mert az újságírók elé állni, a Hír TV elől elmenekült, majd az általa felügyelt Gyöngyösi TV stúdiójába ült be, hogy valódi kérdések nélkül megpróbálja megmagyarázni a történteket. Nem sikerült. 

Objektum doboz

Nevetséges, nyugodtan mondhatjuk, szánalmas magyarázattal sikerült előrukkolnia Hiesz Györgynek a Gyöngyös TV-ben azt követően, hogy lebukott azzal, hogy soron kívül oltatta be magát a koronavírus elleni vakcinával - számolt be az Origó.

A gyöngyösi polgármester azzal a magyarázattal állt elő, hogy valójában nem is ő akarta beoltatni magát, őt megkeresték, egyébként nem is regisztrált, és nem is tudja, mi az oltási sorrend (ez gyakorlatilag minden nap elhangzik az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján és ezzel van tele a sajtó).


Hiesz nem is regisztrált az oltásra, mégis megkapta 

Január első napjaiban a Bugát Pál Kórház személyzete egy idősotthonba ment oltani, de több vakcinát vittek, mint amennyire szükség volt - kezdte a magyarázkodást Hiesz az általa felügyelt tévében, a tőle függő műsorvezetőnek.

A polgármester szerint, mivel a vakcina felbontása után hat óra van arra, hogy beadják a védőoltást valakinek, és már csak másfél órája maradt erre a kórház dolgozóinak, el kellett dönteni, mi legyen a több tucatnyi vakcina sorsa. Ezután szóltak a gyöngyösi háziorvosoknak - idáig a történet igaz, ezt írta meg a Pesti Srácok is. 

Csakhogy Hiesz azt állítja, ezután keresték meg őt telefonon. Vagyis állítása szerint gyakorlatilag „felkérték”, hogy oltassa be magát.

Hiesz György szerint a telefonban azt mondták neki: sok vakcina maradt meg, és csak egy órája van arra, hogy eldöntse, beadják-e neki a védőoltást. Arról fogalma sincs, hogy az oltási terv szerint ki következett volna, ő nem tudja, hogy az ilyen helyzetre, milyen protokollok vonatkoznak. Hiesz az is elárulta, egyébként nem is regisztrált az oltásra.

Ez nem meglepő, a baloldali pártok hisztérikus kampányt folytatnak a regisztráció és az oltások ellen, nem csoda, hogy a Gyurcsányék által támogatott polgármester is ennek a kampánynak a részese. Az már annál megdöbbentőbb, hogy ezek után azonnal rohan, hogy beoltassa magát, miközben még nem is lenne rá jogosult (nem egészségügyi dolgozó és még 65 éves sincs).

Később Hiesz saját magát cáfolta meg, amikor azt mondta: szerinte nem feltétlen jó az oltási sorrend - miközben korábban még arról beszélt, hogy nem tudja, hogy pontosan mi az. Egyet azért leszögezett: szerinte a polgármestereket előre kell venni.


A történtekre reagált a térség kormánypárti országgyűlési képviselője is 

Horváth László szerint az idősbarát polgármesteri címére oly büszke, 80-90 éves helyiekkel rendszeresen fotózkodó Hiesz György lopakodva előzte be azokat az idős és beteg gyöngyösi embereket, akik fegyelmezetten várnak arra, hogy az oltási terv szerint sorra kerüljenek. 

Szomorú, hogy a város első embere, aki járvány idején felelős a védekezésért, az önérdekét minden elé sorolta, és nem volt képes korlátozni magát - közölte a politikus.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom