Belföld

Most pénzesőt ígérnek a szocialisták

A családtámogatási törvényt 1998-ban az első Orbán-kormány terjesztette be, egyetlen MSZP-s szavazott igennel

Az anyasági támogatás megsokszorozását ígéri hirdetésében az MSZP, ám kevesen veszik komolyan. Nem csoda, annak idején a szocialisták szavazatai ellenére fogadta el a fideszes többség a családtámogatási törvényt az Országgyűlésben.

Most pénzesőt ígérnek a szocialisták
Az MSZP továbbra sem rendelkezik átfogó családtámogatási elképzeléssel
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az MSZP most éppen háromszázezer forintos anyasági támogatással kampányol. A Facebookon terjesztett reklám alatti hozzászólások azonban azt mutatják, a többség már nem veszi komolyan az üres ígéreteket. Sokan jelzik, hogy hasraütés­szerű licitálásnak vélik az összeget, és egyébként sem tartják jó ötletnek a „megélhetési gyerekszülést” ösztönző pénzosztást.

A kommentekből az olvasható ki, hogy a reklámot megtekintők jelentős része inkább a munkaalapú társadalmat favorizáló kormány családtámogatási vezérelvével ért egyet, tehát hogy inkább a munka vagy tanulás melletti gyermekvállalást kell támogatni, illetve az otthonteremtést elősegíteni.

A szocialista párt viszont, úgy látszik, kitart faék egyszerűségű hívószavai mellett, amint azt eddigi kampányszlogeneik is mutatják: „Nem lehet pénz nélkül hagyni az embereket járvány idején!” „Biztos megélhetést mindenkinek!” „Több pénzt a nyugíjasoknak! Több pénzt a családoknak!”

A hirdetésről emellett az is látszik, hogy valójában adatgyűjtésre szolgál, ugyanis az érdeklődők számára nyomban felajánlja a regisztrációt is.

Nyilvánvaló amúgy az is, hogy az MSZP továbbra sem rendelkezik átfogó családtámogatási elképzeléssel vagy szándékkal, beszédes, hogy a párt honlapján az „Ügyek, amelyeket képviselünk” között nem szerepel a családügy.

Az említett konkrét kampányígérettel kapcsolatban pedig érdemes visszatekinteni 1998. december 22-re, amikor a parlament a családok támogatásáról szóló T/331. számú törvényjavaslatról szavazott – ebben szerepelt az anyasági támogatás is. Nos, a törvényt 140 fideszes, 44 kisgazdapárti, 13 MDF-es és 11 MIÉP-es képviselő szavaza­tával fogadták el, a 134 MSZP-s szavazat közül egyetlenegy igen volt, Szűrös Mátyásé.

A törvényszöveg kimondta: a jogszabály célja, hogy „a családok szociális biztonságának elősegítése, a gyermeknevelés anyagi terheinek csökkentése érdekében meghatározza az állam által nyújtandó családtámogatási ellátások rendszerét, formáit, az ellátások jogosultsági feltételeit, valamint az ellátások megállapításával és folyósításával kapcsolatos legfontosabb hatásköri és eljárási szabályokat. A családnak mint a társadalom alapvető egységének sokoldalú segítése, a családi élet biztonságának és a gyermekvállalás feltételeinek javítása az állam egyik legfontosabb feladata.”

Az anyasági támogatás a szülés után járó egyszeri juttatás, gyermekenkénti összege jelenleg 64 125, ikergyermekeknél 85 500 forint. 

Kapcsolódó írásaink