Belföld

Sorban dőlnek meg a baloldal vádaskodásai

Hétértékelő. Célpontot váltott az ellenzék, a járvány elleni védekezésben most a kínai oltóanyagot kezdték el támadni

A baloldal nem talál fogást a kormány járvány elleni védekezésén, egymás után sülnek fel a vádaskodásaikkal – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus.

Sorban dőlnek meg a baloldal vádaskodásai
Soros rendel, a DK-elnök végrehajt, épül a baloldal
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Január közepéig az orosz vakcina veszélyességével riogatott a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal, ám miután Angela Merkel német kancellár a Szputnyik V oltóanyag mihamarabbi európai bejegyeztetését sürgette az orosz elnöknél, célpontot váltottak a rémhírterjesztők, az orosz helyett a kínai vakcinát kezdték támadni.

„Ez is jól mutatja, hogy az ellenzék nem talál fogást a kormány járvány elleni védekezésén” – fogalmazott Kiszelly Zoltán politológus. „Európa nemcsak az orosz, de a kínai oltóanyagot is el fogja fogadni, mert semmi nem utal arra, hogy ezek ne lennének biztonságosak és hatékonyak, ám ha elzárkóznának, akkor nem fogadhatnák a keletről érkező turistákat, márpedig ez elemi érdeke lesz a nyitáskor a kontinens országainak. Egyértelművé vált az elmúlt időszakban, hogy a magyar kormány lépéselőnyben van az unió más államaihoz képest, amit nem csupán az orosz és a kínai vakcinával kapcsolatos értékelés mutat, hanem az elégtelen vakcinaellátásról is a magyar vezetők beszéltek először. Az élet igazolta őket, mert azóta ezt egyre több országban hangsúlyozzák” – mondta a politikai elemző.

Kiszelly szerint Izrael példája mutatja, hogy mindenki versenyt fut az idővel, azok az országok, amelyek előbb érik el a nyájimmunitást, versenyelőnybe kerülnek a gazdaság újraindításakor. „Izrael ennek érdekében az oltóanyag drágább beszerzését is vállalta. Brüsszel ugyanakkor azért is nehezíti a többi vakcina bejegyzését, mert ezzel gyengítené Bill Gates érdekeltségét. Ezzel szemben a magyar elképzelések alternatívákat mutatnak a többi országnak, ami gyengíti az uniós bizottságot, amely sikertörténetet szeretne kommunikálni” – hangsúlyozta.

Miközben az ellenzék igyekszik folyamatosan a kormányt lejáratni, képtelen szabadulni a régi beidegződésektől. Az elemző szerint ezt tapasztalhattuk a Lánchíd-felújítás ügyében is. „A 2010 előtti minták köszönnek vissza a tenderrel kapcsolatos sikerpropagandában, amely a maximális értékre feltornászott előleget, és a minimálisra csökkentett kötbért igyekszik kiváló megoldásként előadni. Az egész olyan, mintha a fővárosnak fontosabb lenne a vállalkozó érdeke, mint Budapesté” – mondta.

Az elmúlt héten nagy visszhangot váltott ki, hogy az óbudai alpolgármester és egy önkormányzati képviselő is kilépett a DK-ból, mert Gyurcsány Ferenc nem tartotta be a korábban tett ígéretét – emlékeztetett a politológus.

Kiszelly Zoltán úgy érzi, hogy ebből egyelőre nem szabad messzemenő politikai következtetést levonni, ugyanis továbbra is nagy a helyezkedés a szivárványkoalíció­ban. Ahol hatalomra kerültek, ott egymás rovására igyekeznek befolyást növelni, attól kezdve mindenki a karrierépítéssel van elfoglalva. Ebben szerinte nincs semmi meglepő, Gyurcsány Ferenc már három éve kijelentette, hogy ha nyernek, megkezdődik a civakodás a koncon. Az ellenzéket csak a hatalom meghódítása tartja össze – fogalmazott. 

Kapcsolódó írásaink

Felpörgött a baloldali álhírgyár

ĀHétértékelő. Az ellenzék az oltásellenességből akar politikai hasznot húzni, emiatt indított petíciót például a kínai készítmények ellen – közölte a XXI. Század Intézet vezető elemzője