Belföld

Alacsonyan szálló képviselők, szakadozó együttműködés

Gyurcsány Ferenc személye egyre több településen osztja meg a „szabad városokban a szabadság szigeteit”, Óbudán, Pécsett és Szigetszentmiklóson is borulófélben a paktum

Felrúgta a koalíciós megállapodást Szigetszentmiklós polgármestere, aki költségcsökkentésre hivatkozva menesztette egyik DK-s alpolgármesterét – adta hírül a Hír TV vasárnap az MSZP helyi szervezete nyomán azt, hogy a balliberális Nagy János visszavonta Jószai Attila alpolgármester megbízását. A döntés miatt a szocialistákon kívül a Momentum helyi szervezete is tiltakozott. A helyi Fidesz szerint a polgármester nem gazdasági, hanem politikai döntést hozott.

Alacsonyan szálló képviselők, szakadozó együttműködés
Fordult a kocka, most Karácsony kérdezhetné: „Feri, kiment mögüled az erő?”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Két nappal korábban, pénteken jelentette be a DK két III. kerületi politikusa, Hazai András alpolgármester és Rózsa László önkormányzati képviselő, a kerület egészségügyi bizottságának elnöke, hogy kilép a pártból. Rózsa László a távozásukat azzal indokolta, hogy Gyurcsány Ferenc nem tartotta be a korábban nekik tett ígéreteit, ám azt, hogy ezek mik voltak, nem árulta el a Hír TV-nek.

Pécsett, a baranyai megyeszékhelyen már hónapok óta puskaporos a hangulat az ellenzéki szivárványkoalíció pártjai között. Most az okozott feszültséget, hogy Péterffy Attila független polgármester elvonta a DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia jogköreinek egy részét, és azokat a független Ruzsa Csabára és az újonnan kinevezett MSZP-s Nyögéri Lajosra ruházta át. A kinevezés után a koalíciós partnerek – kivéve az MSZP-t és a Jobbikot – azt deklarálták, hogy a polgármester túlhatalmával visszaélve, ellenükben nevezte ki harmadik helyettesét. Az újabb pécsi civakodás után a Népszava arról írt, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke azért mondott igent párttársa háttérbe vonására, mert Péterffy egyértelművé tette, hogy nagyon nehezen tudna olyasvalakivel együtt dolgozni, akit árulónak tart.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a DK-ból kilépett két óbudai képviselő kapcsán közösségi oldalán azt írta: „Rózsa László és Hazai András csalódtak Gyurcsány Ferencben. Talán új arcát ismerték meg a jobbikos Gyurcsánynak? Vagy a DK-s Jakab Péter nem tetszik?” – tette fel a kérdést a fideszes politikus.

Kapcsolódó írásaink