Belföld

Pénzkimentő helyek lettek a DK-s önkormányzatok

Gyurcsányék családi cége uniós forrásból nyújthatta a kölcsönöket Czeglédy Csabának, ami szintén felvetheti a költségvetési csalás gyanúját – mondta Budai Gyula

Gyurcsányék uniós pénzből nyújthattak kölcsönt Czeglédy Csabának – mondta lapunknak Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő, ami felvetheti a költségvetési csalás gyanúját is. Budai szerint Czeglédy irodájának önkormányzati szerződései kamukontraktusok, egyedül ugyanis egy ügyvéd annak nem tud eleget tenni.

Pénzkimentő helyek lettek a DK-s önkormányzatok
Budai Gyula
Fotó: MH

A Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda két, a Demokratikus Koalíció által vezetett fővárosi önkormányzat­nál is aggálytalanul folytathatja ügyvédi tevékenységét. Az iroda a Niedermüller Péter polgármester vezette VII. kerületi önkormányzatnál a napokban kapott újabb 46 millió forintos megbízást. Az Origo.hu összesítése szerint tizenöt hónap alatt Erzsébetvárosban, illetve Újbudán 130 millió forint ügyvédi megbízás jutott Czeglédy és (élet)társa irodájának, melyben a névadó nem láthat el semmilyen tevékenységet, mivel kamarai tagságának felfüggesztése miatt az a Büntető Törvénykönyvbe ütköző zugírászat lenne.

A Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda önkormányzati megbízásai (millió forint)

A két fővárosi kerület tíz szerződést kötött Czeglédyék irodájával, amelynek alapján a Niedermüller irányította kerület csaknem 94 millió forintot, míg a László Imre vezette újbudai önkormányzat 35 millió forintot fizetett, illetve fizet ki az MSZP, a DK és a Gyurcsány-házaspár ügyvédjének. Ezeket a szerződéseket aggályossá teszi az, mint azt lapunk elsőként megírta, hogy a Gyurcsány-házaspár cége, az Altus Portfolio Kft. 2016-ban és 2017-ben három alkalommal 205 millió forint kölcsönt adott a Czeglédy Csaba igazgatósági elnök vezette Human Operator Zrt.-nek.  A vád szerint ezen a cégen keresztül csapolták  meg Czeglédyék hatmilliárd forinttal az állami költségvetést.

Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő lapunknak azt mondta, volt egy negyedik kölcsön is, amit a Gyurcsányék vagyonkezelő cége nyújtott Czeglédynek, így a teljes összeg megközelíti a háromszázmillió forintot. Budai hozzátette, felmerül a gyanú, hogy Gyurcsányék ezeket a kölcsönöket uniós pénzből nyújthatták, ami szintén felvetheti a költségvetési csalás gyanúját.

A képviselő szerint ugyanakkor a két DK-s önkormányzat megbízásai „kamuszerződések” lehetnek, annak ugyanis egy ügyvéd egy személyben nem tud eleget tenni. Már pedig – tette hozzá Budai – a kontraktusok olyan kikötést nem tartalmaznak, hogy a megbízott külső ügyvédeket is bevonhat a munkába.

A Niedermüller által kötött szerződésekről a kormányhivatal azt is megállapította: törvénysértő módon születtek meg, mégis újrakötötték azokat, és ma is érvényben vannak. Ezek a szerződések jó erkölcsbe is ütközhetnek, a Gyurcsány-házaspár cége, az Altus Portfolio Kft. ugyanis magas kamatra, szigorú biztosítékok mellett, üzletszerű kikötésekkel nyújtotta azokat – fejtette ki Budai Gyula. Hozzátette,

a BRFK az ügyben jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt lassan három éve nyomoz. Holott – hangsúlyozta a parlamenti képviselő – a helyzet egyértelmű, az Altus Portfolió Kft.-nek nem volt engedélye a Magyar Nemzeti Banktól arra, hogy hitelezési tevékenységet folytasson. Gyurcsányék egyébként Czeglédy mellett a DK-nak is adtak ötvenmillió forint kölcsönt – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink