Belföld

Müller Cecília visszautasítja Hadházy vádjait

Visszautasítja az országos tisztifőorvos Hadházy Ákos képviselő vádjait, miszerint Müller Cecília egy háziorvosi hálózat kialakítására vonatkozó szerződés keretében 17,8 milliárd elköltését hagyta jóvá. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) lapunkhoz eljuttatott pénteki közleménye szerint Hadházy állításai erős csúsztatásoknak minősíthetőek finoman fogalmazva is.

Müller Cecília visszautasítja Hadházy vádjait
Hadházy Ákos
Fotó: MH

A Hadházy Ákos által nevesített „háziorvosi hálózat felállítása és működtetése” szerződés nem a hálózat felállításának költségeire irányult, hanem annak keretében került sor a háziorvosi praxisoknak a ténylegesen elvégzett többletfeladataik után járó díjazásainak a kiegyenlítésére - mutat rá az NNK közleménye, amely azt is kiemeli: a közreműködő cég kiválasztása nyílt, európai uniós eljárásrendben lefolytatott közbeszerzési eljárás során, transzparens módon valósult meg.

"A képviselő úr által bemutatott »költségvetés« nem a projekt teljes költségvetését, hanem annak részleteiben kiragadott, nyilvános közbeszerzési tervét jelenti, amely alapján nem lehet a projekt teljes szakmai programjáról valós következtetéseket levonni" - szögezte le az NNK.

A közlemény részletekbe menően pontosítja, hogy az EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosítószámú, „Komplex népegészségügyi szűrések" kiemelt projektben új szűrésnemként a vastagbélszűrés országos bevezetésére kerül sor, amelynek megvalósításához elengedhetetlen a háziorvosi praxisok bevonása. "A háziorvosi hálózat felállítására azért volt szükség, hogy a célcsoport minél nagyobb arányú szűrésbe vonása háziorvosuk aktív részvételével valósulhasson meg, ami jelentősen növelheti a részvételi hajlandóságot szemben a lakosoknak közvetlenül felkeresésével. A háziorvosok a felmerülő többletfeladataikért díjazásban részesültek, hiszen tevékenységük során a napi munkavégzésen túli, valamint adminisztratív többletköltségeik keletkeztek" - emeli ki a közlemény, hozzátéve: a háziorvosok ezen tevékenységét - jogszabályi elrendelés híján - a társadalombiztosító nem finanszírozza.

"A Hadházy Ákos által jelzett szerződés tehát nem a hálózat felállításának költségeire irányult, se nem a nyertes vállalkozó által végzett munka ellenértékét mutatja, hanem a háziorvosi praxisok a ténylegesen elvégzett többletfeladataik után járó díjazásának kifizetését. Ezekre a többlet adminisztratív feladatokra kapták pácienseik után az 1 000 forintot páciensenként. A közreműködő cég a vállalt feladatai körében a vastagbélszűrési programhoz önkéntesen csatlakozott háziorvosi praxisokkal szerződést kötött, s a projekt által igazolt valós teljesítmények alapján végezte el a díjazások kifizetését. A közreműködő cég kizárólag a szervezési és egyéb adminisztrációs költségeit számolhatta el.

Az NNK szerint Hadházy Ákos azon felvetése, hogy a vállalkozó „az állam számítógépes nyilvántartó rendszerét" használta, félrevezető. Tekintettel arra, hogy a szűrésszervezés során személyes (egészségügyi) adatok kezelése történik az NNK-n, mint erre jogszabályban feljogosított intézményen belül, ezen szenzitív adatok kiadása harmadik fél részére szigorúan tilos, ezért a háziorvosi teljesítmények nyomon követését az NNK munkatársai végezték, a v vállalkozó az esetszámokat kapta meg.

"Képviselő úr következtetése a projekt vállalt eredményeiről nem helytállók. A 734.000 fős vállalás a vastagbélszűrés mellett további szűrőprogramokat is tartalmaz, továbbá függetlenül a vállalt esetszámtól, a projekt keretében tervezetten 2,5 millió 50-70 év közötti állampolgár részére biztosítjuk a vastagbélszűrést. A vastagbélszűrési program keretében a mai napig 742.165 meghívólevél került kiküldésre a lakosok részére. Közülük ezidáig 255.797-en vették át páciens egységcsomagjukat. A meghívólevelek kiküldése folyamatos, 2022 végéig valamennyi 50-70 év közötti állampolgár behívást kap a vastagbélszűrési programon történő részvételre" - mutat rá az NNK.

Kapcsolódó írásaink