Belföld

Bűzös pincéből a 21. századba katapultálnak az SZFE hallgatói

Bejárást szervezett tegnap a Színház és Filmművészeti Egyetem új vezetése a campus által korábban bérelt és használt helyszínekre, valamint megmutatták azt az épületet is, ahol a jövőben az oktatás egy része zajlik majd

A Róna utcai filmgyártól bérelt pincében eddig rendkívül méltatlan körülmények között folyt a munka, jellemző, hogy a területet korábban néhányszor elárasztotta a szennyvíz is. Az Ódry Színpad és a kollégium épülete még bizonytalan, az jó eséllyel visszakerül hajdani tulajdonosához, a református egyházhoz.

Bűzös pincéből  a 21. századba  katapultálnak  az SZFE hallgatói
A Róna utcai stúdió egyszerűen méltatlan volt az egyetemen tanuló diákokhoz, és sajnos nem volt jobb a helyzet a kollégiumban sem, ahová jóérzésű szülő nem szívesen adta volna be a gyerekét. Közben a Duna Televízió hajdani székházában már kialakították az új campust, és február elejére berendezik a tantermeket is. Természetesen lesz színházterem is...
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Gusztustalan – talán ez az egy szó jellemzi legjobban a Színház és Filmművészeti Egyetemnek (SZFE) a Róna utcai filmgyártól bérelt pincéjében uralkodó állapotokat. A belépőt koszos falak és a zugokból áradó bizonytalan szagok fogadják. Egykor itt volt a videóstúdió. Mint utóbb megtudjuk, az itt-ott terjengő „illatfelhő” oka az, hogy a helyiséget korábban többször elöntötte az eső- és a szennyvíz is. S ha nem lenne elegendő a szakadt hangulat, mindenre erősen reflektál az elképesztő rendetlenség, továbbá a nettó életveszély, amely a mindenféle, gyakorlatilag szabadon hozzáférhető elektromos és közüzemi szerelvények formájában jelentkezik.

A Róna utcai gyakorló műhely
A Róna utcai gyakorló műhely
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Persze az ember tudja, ide nem tanulatlan fiatalok jártak, de azért a 21. században már minimum kissé furcsán hat az a tény, miszerint a fenntartó képviselőjének hosszú évtizedeken át arra sem volt igénye, hogy legalább egy gipszkarton falat vagy sűrű szövésű rácsot odategyen ezen eszközök elé.

Egyebek mellett a fent említett állapotokkal is szembesülhettek tegnap a sajtó képviselői, amikor az SZFE új vezetése bejárást szervezett a letűnő világot jelentő Róna és Vas utcai tantermekbe és kollégiumba, valamint a jövőt jelentő naphegyi ingatlanba, azaz a Duna Televízió egykori székházába.

A Vas utcai épület semmiben sem felel meg a korszerű követelményeknek
A Vas utcai épület semmiben sem felel meg a korszerű követelményeknek
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Vas utcai épület – amelyben a diákszálló is található – a háború előtt a református egyházé volt, s az 1950-es államosítás után lett belőle kollégium, míg az Ódry Színpad 1959-ben nyitotta meg kapuit. Az épületegyüttes tavaly ősztől, a diákok kizárólag politikailag motivált akciói révén lett közismert. A komplexum ma már üres, miután a fokozódó járványhelyzet nyomán a hallgatók napról napra jobban fogyó maradéka fogcsikorgatva ugyan, de távozott. Ami biztos, a Vas utcába már nem jönnek vissza a fiatalok, ugyanis az ingatlan tulajdonosa, azaz a magyar állam azt tervezi, hogy az egészet visszajuttatja eredeti tulajdonosának.

SZFE5
Ebbe a kollégiumba jó érzéssel egyetlen szülő sem adná a gyerekét
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Őszintén megmondva a diákok nem is vesztenek sokat a távolmaradással, lévén ebbe a kollégiumba jó érzéssel egyetlen szülő sem adná be a gyerekét. A konyha csempéi lehullva, a bútorok – hátukon például olyan feliratokkal, mint Satu Mare – döntő többsége szó szerint szakadt és ócska, míg a közösség által dolgoztatott mosógépek is inkább hatnak egy Zs-kategóriás horrorfilm kellékeinek, mint korszerű, biztonságos és gusztusos masináknak.

A közösség által dolgoztatott mosógépek is inkább hatnak egy Zs-kategóriás horrorfilm kellékeinek, mint korszerű, biztonságos és gusztusos masináknak
A közösség által dolgoztatott mosógépek is inkább hatnak egy Zs-kategóriás horrorfilm kellékeinek, mint korszerű, biztonságos és gusztusos masináknak
Fotó: MH/Papajcsik PéterA SZFE elavult campusával és Róna utcai műhelyével szemben a megújult egykori Duna TV székház, azaz hivatalos nevén a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet a jövőt jelenti. Az ingatlanban Sára Balázs intézetvezetőtől egyebek mellett megtudhattuk, tizenkét tanteremben folyhat majd a jövő operatőreinek az oktatása, de számos kisebb-nagyobb stúdió és egy színháznak is kialakítható nagy terem, valamint több úgynevezett süketszoba szolgálja majd az oktatás céljait.
A tíz esztendeje üresen álló épületet kívül-belül felújították, s a minap műszakilag is átvették. Jelenleg a takarítás és a külső körletek kialakítása-szépítése zajlik, s ha a járványhelyzet nem szól közbe, február elejére teljesen berendezik a termeket, és folytatódhat a képzés. Sára Balázs egy találó hasonlattal búcsúzóul hozzátette, e lépéssel az oktatást egy emberhez méltatlan, nedves és büdös pincéből a 21. századba helyezték át.

Nem a jobboldal akar kezet emelni az Ódryra


Az egyetem régi vezetése egy saját maga által jóváhagyott tervben le akarta bontani az Ódry Színpadot, s a helyére egy sportcentrumot kívánt emelni – hangoztatta tegnap Szarka Gábor a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetben tartott sajtótájékoztatóján. Az SZFE kancellárja utalt arra is, bízik abban, hogy a vírushelyzet nem akasztja meg az oktatást, hiszen a színész- és az elméleti képzés helyszíne továbbra is a Szentkirályi utca és az Uránia Filmszínház lesz, ahol ugyancsak felújításokat végeztek. Szarka lapunk kérdésére, miszerint tart-e attól, hogy a hallgatók ismét nekiállnak a politikai demonstrációknak, azt felelte, ha a fiatalok látják, hogy honnan hová kerülnek, illetve azt, hogy az oktatóik ugyanazok maradtak, akkor vajon mi ellen tudnak még tiltakozni?

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom