Belföld

A Jobbik árulása

Jakab Péter hazudott sajtótájékoztatóján, amikor 2018-ban azt mondta, pártjuk nem fog összeállni a baloldallal – közölte az egykori párttag

Jakab Péter Jobbik-elnök „történelmi” hazugságát leplezte le közösségi oldalán Volner János, a Jobbik egykori alelnöke. A Volner Párt első embere lapunknak nyilatkozva azt mondta: saját kizárási története volt a Jobbik szakítópróbája.

Közösségi oldalán tette közzé Volner János, a Jobbik egykori alelnöke és frakcióvezetője volt pártja árulásának fontos mozzanatát. Volner úgy fogalmaz, eljött a történelmi pillanat, amikor mindenki számára megnyugtató módon tisztázhatjuk, hogy a Jobbik szomorú sorsának alakulásában ki milyen szerepet játszott, ki az, aki hazudott, ki az, aki áruló volt. Az egykoron nemzeti párt legnépszerűbb politikusa felidézi, hogy 2018. október 5-én levelet írt a mozgalom választókerületi elnökeinek és szervezőinek, amelyben tudatta, hogy a Jobbik vezetése a baloldallal történő teljes összeborulásra készül. Jakab Péter elnök még aznap összehívta a párt képviselőcsoportját, ezután Volnert kizárták a parlamenti frakcióból. A frakcióülés után Jakab sajtótájékoztatón jelentette ki, semmilyen összeborulásról nincs szó a baloldallal.

„Volner levelében számtalan valótlan, már-már habonyi szintű hazugság vagy éppen csúsztatás volt megfogalmazva. Kezdve azzal, hogy a Jobbik bárminemű összefogásra készülne baloldali, balliberális pártokkal. Sajnálom, hogy Volner János ilyet állít, hiszen neki, a Jobbik elnökségi tagjaként tudnia kell, hogy a Jobbik deklaráltan elutasít mindennemű összefogást a XX. század pártjaival, az MSZP-vel, a DK-val, sőt a Momentummal is, illetve az LMP-vel történő országos együttműködés sincs tervbe véve” – ezt mondta Jakab a hangfelvétel szerint.

Két hónappal Jakab Péter sajtótájékoztatóját követően, a Kossuth téren már közösen tüntetett a Jobbik és a DK, közösen lökdösték az ott felállított rendőrsorfalat, később átmentek a köztévé székházához különböző érdekes tornamutatványokat előadni – mutat rá Volner. Néhány nappal később pedig Jakab aláírta a baloldali együttműködésről szóló paktumot. Ha ezek után még mindig nem világos valakinek, ki hazudott s ki nem, ki verte át a választókat éveken keresztül hazugságokkal, azzal már nem tudunk mit kezdeni – fejti ki a videóban az exjobbikos politikus.

Volner lapunk megkeresésére azt mondta, azért tartja fontosnak a tisztázást, mert az ő kizárási története volt a Jobbik szakítópróbája. Az ominózus levél idején a Jobbik kilencfős elnökségében rajta kívül már csak Apáti István, a frakcióban pedig még Fülöp Erik volt az, aki megpróbálta ellenkormányozni a hajót s fenntartani a párt nemzeti irányzatát. A Jobbik akkor már erkölcsileg annyira lezüllött, hogy megmenteni nem lehetett – tette hozzá a volt frakcióvezető.

A Jobbik elárulásának jele Volner János szerint az is, hogy már a 2018. október 23-i ellenzéki tüntetésen fizetett jobbikosok dobáltak tojással, amikor „Szaszi” (Szabó Gábor pártigazgató) jelt adott rá. „Sneider Tamás általam látott ellenállói közül szinte mindenki a párt jól fizetett alkalmazottjaként dolgozott. A Hír TV élő bejelentkezését gátló bekiabálók között öt embert azonosított be, akik vagy a pártnak dolgoznak, vagy tisztségviselők, képviselőjelöltek” – írta akkori bejegyzésében Volner. Majd hozzátette: „Mi ez, kérem, fizetett ellenállás? Vagy hívjuk inkább műbalhénak? Hol van ez az igazi pesti srácok őszinte és lelkes ’56-os szellemiségétől?” – kérdezte akkor a volt jobbikos politikus.

Nemzetbiztonsági kockázat
 

Fidelitas: Szabó Balázs botrányában is impotens a baloldali összefogás
 

Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő lemondását követeli a Fidelitas, mert a politikus egy oroszokhoz köthető szervezet pénzén választási megfigyelőként utazott a Közép-afrikai Köztársaságba. Renge Zsolt, a Fidelitas újpesti elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: Szabó Balázs, akit korábban nem jogerősen ítéltek el rasszista hátterű bűncselekmény miatt – társaival Magyarországon tartózkodó külföldi fiatalokat bántalmazott –, immár nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, hiszen kérdéses, milyen idegen érdekeket képvisel. A botrányért az újpesti balliberális városvezetés a felelős, amely a közép-afrikai utazásról megjelent hírekig kiállt Szabó Balázs mellett – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy már másfél évvel ezelőtt felszólították Szabó Balázst, hogy távozzon a közéletből, ám mindeddig Déri Tibor, a kerület momentumos polgármestere, Varju László, a körzet DK-s országgyűlési képviselője és Karácsony Gergely főpolgármester is kiállt mellette. Végül a Jobbik zárta ki a soraiból, és szólította fel képviselői mandátuma visszaadására, aminek Szabó Balázs nem tett eleget – közölte Renge Zsolt. Szerinte mindez azt mutatja, hogy a baloldali összefogás annyira „impotens”, hogy egy ilyen helyzetben sem tud érvényt szerezni akaratának. A Fidelitas aktivistái Szabó Balázsnak szánt afrikai pajzsot és egy orosz fejfedőt, usankát adtak át az újpesti városházán.
(KCs)

Kapcsolódó írásaink