Belföld

Karácsonyék kegyeltje lett a befutó

Naponta panaszkodik forráshiányra a főpolgármester, de a hármas metró után a Lánchíd felújítása is több milliárddal drágul, a gyurcsányista klientúra kifizetésére pedig mindig akad forrás

Újabb budapesti nagyberuházás drágult. A baloldali városvezető erre is büszke.

Karácsonyék kegyeltje lett a befutó
A főpolgármester baloldali szövetségeseivel több tízmilliós plakátkampányt indított
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Miért kerül ötmilliárd forinttal többe a Széchenyi lánchíd rekonstrukciója, ha azt Karácsony Gergely intézi?” – vetette fel tegnap közösségi oldalán a Fidesz–KDNP fővárosi képviselőcsoportja azt követően, hogy a baloldali városvezetés ugyanazon műszaki tartalomért, mint amely a Tarlós István főpolgármestersége idején kiírt közbeszerzési eljárásban szerepelt, illetve ugyanazon céggel majdhogynem huszonöt százalékkal drágábban újíttatja fel a történelmi műemléket. A Fidesz–KDNP elfogadhatatlannak tartja az áremelkedést, amit szerintük sem a koronavírus-járvány, sem az infláció nem magyarázhat. „Akkor, amikor a főpolgármester napi szinten siránkozik, hogy nincs pénze a fővárosnak, különösen visszás, sőt gyanús egy ilyen eset!” – fogalmaztak.

Megjegyzendő: a drágulás veszélyére már tavaly többen felhívták a városvezető figyelmét.

Ismert, a BKK hétfőn jelentette be, hogy eredményesen zárult a Lánchíd felújításának tenderkiírása. A közbeszerzést az az A-Híd Zrt. nyerte, amelynek karácsonyi ünnepségén az MSZP-s Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt az egyik kiemelt vendég, és amely vállalatért Karácsony maga is aggódott, amikor a Közbeszerzési Hatóság szabálytalanság miatt tavaly nyáron visszadobta a kiírást.

Amint az a mostani tender eredményéből kiderült, a városvezetés mindösszesen arra volt képes egy év alatt, hogy a korábbi tervekkel ellentétben kivették a Váralagút és a pesti oldalon lévő villamosalagút kialakítását, és csak a Lánchíd rekonstrukciójára fókuszáltak. Az indoklás szerint annak érdekében, hogy a pályázók köre bővülhessen, illetve az ajánlatok kedvezőbbek legyenek a korábbiaknál, a közbeszerzés alapján a szerződést követően ötmilliárd forint előleget kap a kivitelező. Azonban ennek épp az ellenkezője történt: Karácsonyék kiírására új pályázó nem jelentkezett, az ár pedig durván, szintúgy ötmilliárddal emelkedett.

Összehasonlításképp: a Tarlós idején kiírt, de már az utódja által visszadobott tenderben az A-Híd bruttó 21,8 milliárddal nyert, a már említett előleg bruttó 95,25 millióban, a kötbér pedig maximum bruttó 3,35 milliárdban lett megállapítva. Karácsonyék mostani, átláthatatlan és minden bizonnyal versenykorlátozó közbeszerzésében az A-Híd 26,8 milliárddal nyert, az előleget hatvanszorosára emelték, a kötbért viszont megfelezték. Vagyis minden a Tüttő és a főnöke által preferált vállalkozónak kedvez.

Miközben a 3-as metró felújítása után újabb beruházás drágult a városvezetésnek köszönhetően, a főpolgármester és baloldali szövetségesei több tízmilliós plakátkampányt indítottak, és decemberben gáláns jutalmakat fizetettek ki embereiknek, noha Karácsony korábban azt ígérte, magukon kezdik a megszorításokat. Kiderült, hogy összesen csaknem 29 millió jutott az önkormányzat tanácsadóinak, így Misetics Bálintnak vagy a Gyurcsány-korszakból reaktivált Gál J. Zoltánnak vagy Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettesnek is. A fővárosi gyurcsányista önkormányzatok pedig tízmilliós szerződéseket kötnek a bukott kormányfő barátja, a többmilliárdos adócsalással, visszaéléssel vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával.

Kapcsolódó írásaink