Belföld

Magyarország nem vár Brüsszelre

Elhibázottnak tartja a kormány az Európai Unió vakcinabeszerzését, ezért a kabinet azon dolgozik, hogy több forrásból többféle készítmény álljon leghamarabb a rendelkezésünkre

Uniós forrásból csupán kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik hazánkba március végéig. Így a kormány a kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, miközben zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.

Magyarország nem vár Brüsszelre
Márciusig kétmillió ember beoltására is elegendő készítmény érkezhet hazánkba
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Elhunyt 77, többségében idős, krónikus beteg, így 11 341-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható elhunytak száma – közölte a Koronavirus.gov.hu. Újabb 1241 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 351 828-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, kórházban 4345 koronavírusos beteget ápolnak. Eddig csaknem 130 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezett az országba, nagy részüket már beoltották, eddig 119 944-en kaptak oltást. A kormányzati portálon közölték: Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati oltóanyagot kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ám ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinái rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével.

„Brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig” – hangzott el az M1-en. A csatorna kormányzati forrásból származó információk alapján közölte: a kabinet egyértelműen elhibázottnak és lehetetlenül lassúnak tartja Brüsszel vakcinabeszerzését. A kormány számításai szerint ha az ország csak az unióra hagyatkozik, szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat. Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára Facebook-oldalán szemléltetésül jelezte: január 15-ig Izraelbe 552 284, Kanadába 146 039, az Egyesült Államokba 89 508 vakcina érkezett egymillió főre vetítve, az uniós átlag ezzel szemben csupán 24 162. Rámutatott arra is: Európa Kínában áll sorba a vakcináért. „Miután csütörtökön nyilvánosságra került, hogy a magyar kormány előre haladott tárgyalásokat folytat, néhány órán belül 14 európai ország jelentkezett a kínai gyártónál” – mondta.

A kabinet úgy döntött, nem vár Brüsszelre, megcélozza a kínai és az orosz vakcinák beszerzését is, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és a korlátozások feloldása. Kormánykörökben ezeket a vakcinákat is hatékonynak, biztonságosnak tartják, hiszen mindkét készítménnyel már több millió embert oltottak be, mi több, lehetségesnek tartják, hogy márciusig akár kétmillió ember beoltására is elegendő vakcina érkezzen Brüsszelen kívüli forrásokból.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet szakértői Pekingben ellenőrizték a Sinopharm kínai gyógyszergyártó vakcináinak gyártási folyama­tait. Megállapították, hogy a vakcina gyártása biztonságos körülmények között történik. A kínai, valamint az orosz vakcinát használják az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is.
„A Pécsett és Bécsben fejlesztés alatt álló, közös koronavírus elleni oltóanyag fejlesztési projektje a laboratóriumi fázisába érkezett, ám azt még nem lehet tudni, mikor állhat rendelkezésre” – közölte az ATV-vel Jakab Ferenc virológus. Hozzátette: február elején kezdik meg az állatkísérleteket.

Tegnap folytatódott a gyermekvédelemben és a szociális alapellátásban dolgozók tömeges ingyenes tesztelése. Az első nap tapasztalatai alapján nagyon kevés teszt lett pozitív. A szűrésre csaknem 47 ezer embernek biztosítottak lehetőséget.
A hétvégén is zajlott az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása, sokan már megkapták vagy a napokban kapják meg a második adagot – hangzott el az M1-en.

Szlávik János: A szérum megakadályozza a kór kialakulását
 

Bár az oltások hatékonysága változó a koronavírus-fertőződés szempontjából, de abban mindegyik megegyezik, hogy megakadályozzák a betegség súlyossá válását – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétvégén a közmédiának. Szlávik János elmondta, a Pfizer és a Moderna vakcinája hasonló, egy hírvivő RNS (ribonukleinsav) alapú technológiával készült, és mindkettőre igaz, hogy kiváló a hatékonyságuk, miközben eddig csak enyhe oltási reakciókat észleltek. Emlékeztetett: a koronavírus elleni oltások többségét kétszer kell beadni, de vannak olyanok is, amelyeket csak egyszer, azonban a hatékonyság szempontjából nincsenek különbségek. Megjegyezte, egyelőre nem lehet tudni, meddig nyújtanak védettséget a vakcinák, de 8-10 hónapig biztosan. Ugyanakkor – folytatta a szakember – azért is fontos az oltás, mert így nemcsak a megbetegedés, de a fertőzés tovább­adása is megakadályozható, és amíg az átoltottság nem éri el a 60-70 százalékot, a járvány is jelen lesz.
(NG)

Müller Cecília: Nem változtatunk a hazai oltási terven

Semmiképpen nem szeretnének változtatni a hazai koronavírus-oltási terven – jelentette ki az országos tiszti főorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban. Müller Cecília közölte, értesültek arról, hogy ezen a héten valószínűleg kevesebb vakcina érkezik, többek között azért, mert többletkapacitás kialakítására készül az oltóaanyaggyártó Pfizer. A tiszti főorvos hangsúlyozta, azért, hogy ne kelljen csökkenteni a védőoltások mennyiségét, EU-n kívüli gyártókat is megkeres a magyar kormány. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy hatékony és biztonságos vakcinát szerezzenek. A tiszti főorvos közlése szerint Magyarországon rend van az oltóhelyeken. Mindenkinek, aki megkapta az első védőoltást, rendelkezésére áll a második adag, amely feltétlenül szükséges a teljes immunitás kialakulásához. Müller Cecília megköszönte azoknak a jelentkezését, akik regisztráltak a védőoltásra, minderre azért van szükség, hogy el tudják érni a vakcinára várókat.
(NG) 

Kapcsolódó írásaink