Belföld

Fidesz: Karácsony rendelje el a BKK közbeszerzési eljárásának átvizsgálását!

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) menetjegyek és bérletek nyomtatásához szükséges biztonsági hőpapír beszerzésére kiírt, „szabálytalan és bírságot eredményező” közbeszerzési eljárásának átvizsgálását szorgalmazza a budapesti Fidesz.

Fidesz: Karácsony rendelje el a BKK közbeszerzési eljárásának átvizsgálását!
Fidesz: Karácsony rendelje el a BKK menetjegypapírra vonatkozó közbeszerzési eljárásának átvizsgálását!
Fotó: BKK

A kormánypárt fővárosi szervezete hétfőn a Facebook-oldalán tette közzé Láng Zsolt, a párt budapesti elnöke, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője Karácsony Gergely főpolgármesternek írt levelét.

Láng Zsolt ebben felidézte: a BKK jegyek és bérletek TVM (Ticket Vending Machine) automatákból történő árusításához szükséges biztonsági hőpapír beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárása során a Közbeszerzési Hatóság Döntőbizottsága szabálytalanságot állapított meg és 50 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a főváros cégét.

Az eljárás során ugyanis a BKK szakmailag nem megalapozott módon, a közbeszerzési kiírásban nem szereplő műszaki feltételek miatt zárta ki a versenyből az egyik - anyagilag kedvezőbb ajánlatot tévő - ajánlattevőt, aki jogorvoslattal élt és keresetének a hatóság helyt adott - írta.

Objektum doboz

Láng Zsolt hozzátette, az eljárás során mind az igazgatóság tagjai, mind a menedzsment számára ismert volt a műszaki feltételek alapján történő kizárás aggályossága, a jegyzőkönyvek tanúsága szerint az igazgatóság egyik tagja erre többször hangsúlyosan fel is hívta a figyelmet. A Draskovics Tibor vezette igazgatóság bár meghallgatta, de egytől egyig lesöpörte ezeket az észrevételeket és így született meg a kizáró döntés.

Tekintettel arra, hogy a fővárosi önkormányzat elemi érdeke, hogy átlátható és teljesen tiszta közbeszerzések kerüljenek lebonyolításra, a Fidesz azt javasolja: Karácsony Gergely haladéktalanul kérje fel a BKK felügyelőbizottságát, hogy vizsgálja meg a tárgyi közbeszerzési eljárás teljes folyamatát, a külső nyomdaipari tanácsadó, a független akkreditált közbeszerzési tanácsadó és a munkaszervezet érintett tagjainak tevékenységét, szerepét és felelősségét a sikertelen, szabálytalan és bírságot eredményező eljárással kapcsolatban - olvasható a levélben.

A BKK pénteken közölte, nem fogadja el, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a biztonsági hőpapír beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárását, amelyben az állami nyomda ajánlatát érvénytelennek nyilvánította.

A BKK álláspontja szerint a KDB nem járt el kellő körültekintéssel, a kiszabott bírság pedig - egy folyamatban lévő, szerződéskötéssel még nem lezárt eljárásban - szokatlanul magas, ezért a döntést nem fogadja el. A KDB határozatával szemben felülvizsgálati eljárást kezdeményeznek - írta a BKK pénteki közleményében.

Kapcsolódó írásaink

Magyarország nem vár Brüsszelre

ĀElhibázottnak tartja a kormány az Európai Unió vakcinabeszerzését, ezért a kabinet azon dolgozik, hogy több forrásból többféle készítmény álljon leghamarabb a rendelkezésünkre