Belföld

Fővárosi pénzeső a válság idején

Harmincmillió forint jutalmat osztott ki embereinek a főpolgármester

A főpolgármester nem hajlandó a Demszky-érába visszanyúló ügy károsultjai mellé állni, bőkezűen jutalmazza viszont tanácsadóit a válság ellenére is.

Fővárosi pénzeső a válság idején
Csekket kapott Karácsony a segítséget hiába kérő cégektől
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Nem kíván csatlakozni Karácsony Gergely főpolgármester ahhoz a pertársasághoz, amelyet a Hérosz Zrt. kifizetetlen alvállalkozói alapítottak, holott az építőipari cég a fővárosi önkormányzatnak is adósa maradt félmilliárd forinttal – mondta a Főpolgármesteri Hivatal előtt tegnap a károsultakat képviselő jogász, Szabó Bálint. Közölte, a csaknem hatszáz vállalkozásnak a cég összesen 13 milliárd forinttal tartozik. A Hérosztól a fővárosi önkormányzat még a Demszky-korszakban rendelt meg beruházásokat, az alvállalkozók azonban a mai napig nem kapták meg járandóságuk bizonyos részét. Mivel a felszámolási eljárás ősszel befejeződött, már reményük sincs erre, ezért a károsultakat képviselő jogász azt kérte a főpolgármestertől, a fővárosi önkormányzat csatlakozzon a pertársasághoz, amely a Hérosz tulajdonosain és vezető tisztségviselőin kérné számon káraik megtérítését. Karácsony azonban nem fogadta Szabó Bálintot, sőt biztonsági emberekkel vezettette ki a városházáról.

Eközben a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy a főpolgármester harmincmillió forint értékben osztott ki jutalmat városházi tanácsadóknak és politikai bizalmasainak. Egyhavi fizetésnek megfelelő jutalmat kapott például a párbeszédes Jávor Benedek, a főváros brüsszeli képviseletének vezetője.

Wintermantel Zsolt fideszes fővárosi képviselő közösségi oldalán adta hírül, hogy ötvenmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte a Közbeszerzési Döntőbizottság a Budapesti Közlekedési Központot a jegyértékesítő automatákban használt biztonsági hőpapír közbeszerzése miatt. Wintermantel felidézte, hogy az eljárás során számos alkalommal vetette fel aggályait az igazgatóság ülésein, ám a Draskovics Tibor vezette igazgatóság lesöpörte észrevételeit és eredményt hirdetett, a drágábbat kihozva győztesként. Ezt az eljárást semmisítette meg a hatóság és szabta ki az ötvenmilliós büntetést. „Van itt pénz kérem, mi az hogy, nagyon is” – jegyezte meg Wintermantel. Ughy Attila (Fidesz) volt pestszentlőrinci polgármester szerint egy ötfős kft. lett a győztes.

Kapcsolódó írásaink

Szó sincs Budapest kivéreztetéséről

ĀKarácsonyék elfelejtik az elmúlt évek gazdasági konjunktúrájából eredő többletbevételeket, megtakarításokat, illetve a teljes önkormányzati szektor adósságának szanálását