Belföld

Újra orosz szál a Jobbiknál

Elbizonytalaníthatja a szavazókat a kínos választási megfigyelési ügy

Rendkívül káros, ha egy itthon bejegyzett és működő pártról újra és újra kiderül, hogy külföldi pénzek mozognak benne, illetve a közelében – mondta lapunknak Horváth József biztonságpolitikai szakértő. Mint kifejtette, a Jobbik esetében immár sokadjára vetődött föl az orosz szál.

Egy Párizsból induló magángéppel utazott karácsonykor Közép-Afrikába választási megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője, Szabó Balázs, valamint egy, a pártból nemrég  kilépett politikus, volt parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő is. E referendum rendkívül fontos volt Oroszországnak, mivel Moszkva az elmúlt években nyíltan és titokban is minden követ megmozgatott azért, hogy befolyást szerezzen az ásványkincsekben dúskáló államban. A két magyar útját egy olyan berlini szervezet, az Euró­pai Geopolitikai Elemző Központ (ECAG) fizette, amely – a vádak szerint – lengyel ágon az oroszoknak kémkedő Mateusz Piskorskihoz tartozik. Utóbbi arról ismert, hogy rendszeresen „megfigyelőket” toboroz a Moszkva számára fontos referendumokra.

Rendkívül káros, ha egy itthon bejegyzett és működő pártról újra és újra kiderül, hogy külföldi pénzek mozognak benne illetve a közelében – mondta lapunknak Horváth József. A biztonságpolitikai szakértő szerint figyelemre méltó, hogy a Jobbik környékén rendre felbukkan az orosz szál. Mint fogalmazott, ezek közül a legismertebb Kovács Béla, azaz a köztudatba csak ”KGBéla„ néven bevonult politikus. Utalt arra is, a külföldi befolyásolás mindenképpen káros hazánkra nézve, hiszen így az adott párt nem a választók, hanem külföldi finanszírozóinak az akaratát fogja, akarja teljesíteni. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ilyen, napvilágra került lépések végső soron éppen ellenkezőleg hatnak, azaz elbizonytalaníthatják a Jobbik potenciális szavazóit – fogalmazott.

A hír kapcsán érdemes megjegyezni, hogy Szabó Balázst több bűncselekménnyel is hírbe hozták. Ő volt az, aki 2018 áprilisában, az országgyűlési választások előtt plakátokat rongáló fiatalokra támadt, korábban pedig egy röplabdameccsről kellett kivezetni. A Jobbik egyébként a leleplezés hatására azonnali hatállyal felfüggesztette Szabó Balázs párttagságát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom