Belföld

Tovább tagad Demeter

Demeter Márta azt állítja, nem tett közzé nem nyilvános adatot, holott egyértelműen ez történt.

Tovább tagad Demeter
A hivatali visszaéléssel vádolt Demeter Márta országgyűlési képviselő ügyének tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon
Fotó: MH/Purger Tamás

Zárt tárgyalás elrendelése után tanúmeghallgatásokkal folytatódott pénteken a hivatali visszaéléssel vádolt Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő büntetőpere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A vádirat szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, hogy a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította.

Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve nem nyilvános adatokat adott ki.

Miután az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a politikust, ám Demeter nem tett vallomást. Az ügyészség azt indítványozta, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a bíróság ítélje őt összesen kétmillió forint pénzbüntetésre.

Az országgyűlési képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Demeter Márta azonban nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, és a tavaly februárban tartott előkészítő ülésen elmondta: teljesen megalapozatlannak tartja a vádiratot. „Nem hoztam nyilvánosságra semmilyen nem nyilvános adatot, nem hamisítottam meg semmilyen ilyen adatot, és nem éltem viszsza képviselői jogosítványaimmal” – állította a februári ülésen a politikus.

Pénteken a bíró zárt tárgyalást rendelt el az ügyben, mivel a honvédség működésére és személyi állományára vonatkozó adatok keletkezésüktől számított harminc évig titkosak. A bíró a tárgyalás sajtónyilvános részében nem ismertette, kiket terveznek tanúként meghallgatni. A tárgyalás nyilvános részén mások mellett jelen volt Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője is

Kapcsolódó írásaink