Belföld

„A Niedermüller-féle önkormányzat kollektív amnéziában szenved”

Niedermüller parkolóhely megváltási mutyija nyitotta meg a lehetőséget a Wichmann-kocsma épületének elbontására, a DK-s polgármester most már nem emlékszik a saját aláírására - írja Bajkai István országgyűlési képviselő közleményében.

„A Niedermüller-féle önkormányzat kollektív amnéziában szenved”
„Niedermüller Péter és csapata kollektív amnéziában szenvednek”
Fotó: MH/Purger Tamás

A napokban bejárta a sajtót a Kazinczy utca 55. számú épület bontásának ügye. Ennek kapcsán az önkormányzat is megszólalt és a kormányhivatalt, illetve a Fideszt hibáztatta az épület bontása, valamint a szálloda beruházás kapcsán. Niedermüller Péter és csapata csak egy alapvető dolgot felejtett el megemlíteni. Mégpedig azt, hogy az építési engedélyezés előszobájának tartott parkolóhely megváltási megállapodást ő maga hagyta jóvá a veszélyhelyzet első időszakában. Az előterjesztést még az akkori jobbkeze és párttársa, az áramlopáson kapott Borka-Szász Tamás vezette Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság véleményezte - írja a politikus.

Niedermüllerék vélhetően szabálytalanul jártak el a parkolóhely megváltás kapcsán. A baloldali vezetésű bizottság  előterjesztése szerint a hotel beruházást egyszerűen "diákszállóként" értelmezték, amellyel a leendő tulajdonos sokkal jobban járt anyagilag, de a kerületet kár is érhette. A törvényi előírások szerint hotel beruházás esetén 11 db parkolóhelyet kellett volna létesíteni, illetve megváltani, míg ez diákszálló esetén csupán 3 db parkolóhelyet jelent - emeli ki Bajkai a Fidesz-frakció nevében.

A Niedermüller-féle önkormányzat hozzájárult ahhoz is, hogy az építtető valójában csak egy darab parkolóhelyet építsen meg az egyébként is parkolóhelyek szűkében lévő kerületben, a másik 2 parkolóhelyet pedig megváltsa. Így lett a parkolóhely-megváltás végösszege csupán 5.588.000 Ft a 30.734.000 Ft helyett, csaknem 25 millió forinttal megrövidítve Erzsébetváros költségvetését. Bár a műszaki leírásból egyértelműen látszik, hogy nem diákszállóról van szó, az előterjesztés mégis a kedvezményes, diákszállókra vonatkozó díjjal számolt, amelyet Niedermüller a veszélyhelyzet alatt egyszemélyi döntéssel, felelőtlenül jóvá is hagyott. Ennél is érdekesebb, hogy Niedermüllerék néhány hét múlva megemelték a parkolóhely megváltási díjakat, így darabonként 2,2 millió forint helyett már 4 milliót kellett volna fizetni érte. Ez azt jelenti, hogy akár az eredeti bevétel tízszeresét - majd 56 millió forintot - is beszedhetett volna a kerület - teszi hozzá.

Jól látszik az egész folyamatból, hogy Niedermülleréknek a vállalkozó felé hajlott a keze, a vállalkozó jól járt, a kerület pedig veszített Niedermüllerék eljárása miatt.

Úgy tűnik, hogy Niedermüller Péter és csapata kollektív amnéziában szenvednek és a sárdobálás közben megfeledkeztek róla, hogy valójában az ő parkolóhely megváltási mutyijuk tette lehetővé ezt a diákszállónak álcázott hotel beruházást - áll a szövegben.

Kiemeli: a Fidesz felszólítja Niedermüller Pétert, hogy haladéktalanul tegyen meg minden lépést és vegyen igénybe minden lehetséges jogi és nem jogi eszközt a kulturális, építészeti és történeti értelemben is rendkívüli értékkel bíró legendás épület megmentése érdekében.

 Ehhez Bajkai István, a Fidesz választókerületi elnöke felajánlja a segítségét az erzsébetvárosi önkormányzat számára - zárul a nyilatkozat.

Kapcsolódó írásaink

Diszkrét erzsébetvárosi mutyi

ĀSógornője lakását is felújította a Niedermüllerék vagyonkezelőjének élére ejtőernyőzött miskolci álláshalmozó szocialista