Belföld

A magyarországi baloldal már a honvédséget, katonáink külföldi kiképzését is bőszen támadja

Németh Szilárd felkínálta Fekete-Győrnek a haza fegyveres szolgálatát

Vadai Ágnes, a DK alelnöke, a Gyurcsány-kormány egykori honvédelmi államtitkára honvédségünk támadásához ürügyként azt próbálta felhasználni, hogy a külföldi katonai kiképzésen részt vevő csaknem kétszáz fiatal között található a miniszterelnök fia is.

A magyarországi baloldal már a honvédséget, katonáink külföldi kiképzését is bőszen támadja
Németországból Leopard harckocsik érkeztek
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Vadai Ágnesnek személyes felelőssége van a magyar hadsereg leépítésében, mert államtitkárként hagyta, hogy eladják a Magyar Honvédség fegyvereit, leépítették és kiszolgáltatottá tették az országot.

A polgári kormány újjáépítette a hadsereget, és megbecsüli a katonákat. Fontos, hogy a magyar katonák jó kiképzést kapjanak itthon és külföldön. Az elmúlt időszakban 163 magyar katona kapott külföldi kiképzést. A Fidesz fontosnak tartja, hogy minél többen kapjanak ilyen kiképzést, ezért minden fiatalt, akiben van ilyen akarat, arra biztatunk, jelentkezzen ilyen képzésre” – írta közleményében a Fidesz. A kormánypárt arra reagált, hogy Vadai Ágnes, a DK alelnöke a Népszavában indított támadása után az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága összehívását kezdeményezte, hogy választ kapjon arra, miként végezhette el Orbán Viktor Gáspár nevű fia a Sandhurst Királyi Katonai Akadémiát a Magyar Honvédség ösztöndíjasaként.

„Az a Vadai Ágnes háborog most a katonaság külföldi kiképzéseivel kapcsolatban, aki, amikor a Honvédelmi Minisztérium államtitkára volt, hagyta, hogy eladják a Magyar Honvédség fegyvereit és leépítsék a hadsereget, meggyengítve Magyarország védelmét. Ezzel szemben a kormány haderőfejlesztési programot indított. A katonák ma már valódi megbecsülést élveznek” – reagált közösségi oldalán Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Porkoláb Imre ezredes, a Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémia igazgatója a köztévében elmondta, akadémiájuk indította idehaza az évtized legnagyobb tudásmenedzsment és oktatási programját, amely tizenhét helyszínen folyik, ez biztosít lehetőséget a magyar fiatalok számára a katonai pályán. Az elmúlt években csaknem kétszáz tiszt kapott lehetőséget arra, hogy hasonló külföldi iskolákban tanuljon – hangsúlyozta Porkoláb, hozzátéve, a honvédségnek mindig is kiemelt célja volt, hogy ilyen lehetőséget biztosítson a tiszteknek, ami rendkívüli fejlődésre ad lehetőséget. Európán kívül az Egyesült Államok és Kanada is népszerű célpont.

Porkoláb Imre – aki maga is a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián végzett a kilencvenes években – hangsúlyozta, hogy a külföldi kiképzések Magyarország NATO-tagságának nagyon fontos tényezői. „Nemzetközi hadszíntereken, vállt a vállhoz vetve kell szolgálnunk a nemzetközi békét” – fogalmazott az ezredes. Harcászati szintű külföldi kiképzésben 84, hadműveletiben 25, stratégiaiban 54-en részesültek.

Életem árán is megvédem! címmel írt bejegyzésében Németh Szilárd, a HM államtitkára azt írta: „Felajánlom Fekete-Győr Andrásnak, hogy vállalja ő is a haza fegyveres szolgálatát. Hazai és külhoni katonai kiképzése után végre olyan férfivá válhatna, aki nem füstbombákat hajigál a rendőrökre, aki képes a többi magyarral összefogva együttműködni a koronavírus leküzdése érdekében.”

Kapcsolódó írásaink