Belföld

Oltásra buzdít Budapest legrégebbi templomának plébánosa is

Vakcinainfó

Minden keresztény, illetve katolikus hívő testvérünknek javasoljuk az oltás mihamarabbi beadatását és igénylését mind a saját, mind a környezetében élő embertársainak védelmében – írta január 12-én közzétett levelében Osztie Zoltán, a budapesti Belvárosi Templom plébánosa, valamint Osztie Éva általános orvos.

Oltásra buzdít Budapest legrégebbi templomának plébánosa is
Keresztényi kötelességünk a magunk és mások egészségének megőrzése, amelyet jelenleg csak az oltás beadásától várhatunk. Az oltás biztonságos – mondta a plébános
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A levélben hangsúlyozzák: embertársaink védelme miatt felelősség terhel mindannyiunkat, és nyomatékosan biztatnak mindenkit, hogy ne hagyja magát elbizonytalanítani vagy téves információkkal befolyásolni. „Keresztényi kötelességünk a magunk és mások egészségének megőrzése, amelyet jelenleg csak az oltás beadatásától várhatunk” – írják.

A megfontolások között szót ejtenek arról is, hogy „a magyar származású kutatónő részvételével kifejlesztett oltás, valamint a hozzá hasonló elven működő, mRNS-alapú, élő vírust, illetve vírusrészt nem tartalmazó oltások biztonságosak, mellékhatásuk nincs, a velük szemben fellépő allergiás reakciók aránya elenyésző, a beadást végző személyzet által uralható”.

Az oltás fejlesztésével kapcsolatban fölmerülő etikai problémát ugyanakkor valósnak nevezik, emlékeztetve arra, hogy a fejlesztéshez abortált embrionális sejtvonalat használtak fel, amelyről a Hittani Kongregáció néhány hete adta közre álláspontját. Eszerint a biztonságosnak és hatékonynak bizonyuló oltások jelen körülmények között a hívő emberek számára is megengedettek és javasoltak, mivel ez számos ember életét mentheti meg addig is, amíg olyan oltást sikerül kifejleszteni, amely nem alapul abortált magzati sejtvonal használatán.

Az ilyen típusú vakcinák erkölcsileg törvényes használata azonban önmagában nem jelenti és semmilyen módon nem jelentheti az elvetélt magzatokból származó sejtvonalak használatának erkölcsi jóváhagyását – idézi a levél a dokumentumot.

Kapcsolódó írásaink