Belföld

Már Magyarországon is jelen van a mutáns vírus

A vakcinagyártók többsége azt állítja, hogy a forgalomban lévő védőoltások hatékonyak a legújabb vírusvariánssal szemben is – jelentette ki az országos tiszti főorvos

A hétvégén folytatódik a koronavírus elleni oltás az idősotthonokban, újabb 3600 lakó és dolgozó szerezhet védettséget a Moderna vakcinájával.

Már Magyarországon is jelen van a mutáns vírus
A Semmelweis Egyetemre is megérkezett szerdán az új vakcinaszállítmány
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Újabb 1358 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és elhunyt 95 beteg – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján. Az aktív fertőzöttek száma 119 309-re csökkent, kórházban 4870 beteget ápolnak, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen. Tájékoztatása szerint kedd estig 86 929-en részesültek védőoltásban. Emlékeztetett: január 18-án kezdődik a második adag vakcina beadása. Elmondta, kedden három beteg mintájában azonosították a brit vírusmutációt.

A tiszti főorvos hangsúlyozta: a vakcinagyártók többsége állítja, hogy a forgalomban lévő vakcinák hatékonyak az új vírusvariánssal szemben is. Kifejtette azt is, hogy a járványügyi szabályok azokra is érvényesek, akik már megkapták a védőoltást.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta, a hétvégén folytatódik az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak beoltása a Moderna napokban érkezett, 3600 főnek elegendő szállítmányának köszönhetően, amit 19 intézmény 33 telephelyén 996 dolgozó és 2395 lakó kap meg. Vasárnapig csaknem hétezer főt oltottak be a szociális intézményekben. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy miután a vakcina korlátozott számban áll rendelkezésre, fontos a fertőzésveszély megelőzése. Ennek érdekében folytatják a tömeges tesztelést 47 ezer területi dolgozó számára. Ebbe a csoportba tartoznak azok, akik munkájuk során sok emberrel, köztük idősekkel is személyesen találkoznak. A mintavevő csapatok január 16-án és 17-én 8 és 16 óra között 120 helyszínen várják az érintetteket, akik január 15-én 14 óráig a Szocszures.kh.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot – mondta.

Csákó Ibolya, az Országos Rendőr-főkapitányság főreferense felhívta a figyelmet, senki se dőljön be az internetes bűnözők vakcinahirdetéseinek. Hozzátette: nemzetközi  oldalakon már megjelentek olyan álprofilt létrehozó felhasználók, akik a gyanútlan vásárlóknak kínálnak eladásra hamis oltóanyagot, illetve annak szállítására és mélyhűtésére használt berendezéseket. Jelenleg nincs információjuk arról, hogy az országban megjelentek volna a hamis vakcinák – tette hozzá.

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt kedden 184 emberrel szemben intézkedtek. Közülük 42 embert figyelmeztettek, 58-an helyszíni bírságot kaptak, és 51 embert feljelentettek. Hozzátette: a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 15, üzletekben és bevásárlóközpontokban pedig 18 emberrel szemben léptek fel. A kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt 311 esetben kellett eljárniuk.

Kapcsolódó írásaink