Belföld

A baloldal a magyar honvédséget támadja

Újabb támadást indított a baloldal, amely Orbán Viktor miniszterelnök fiának, Orbán Gáspárnak a külföldi katonai kiképzését felhasználva támadja a magyar katonaságot és honvédséget.

A baloldal a magyar honvédséget támadja
Vadai Ágnesnek személyes felelőssége van a magyar hadsereg leépítésében
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Miután a magyar baloldal sorozatosan elárulta saját hazáját Brüsszelben és kitartóan, ám sikertelenül támadja a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezést, a baloldal vezető ereje, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció egyik politikusa újabb célpontot keresett: ezúttal a magyar katonaságot támadta meg a kormányfő fián keresztül.

A DK-s politikus a nap folyamán az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagjaként kezdeményezte a testület összehívását és Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Orbán Viktor miniszterelnök, illetve annak a három fiatalembernek a meghallgatását, akik felvételt nyertek a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián.

A kezdeményezés kapcsán a Fidesz kiemelte: a polgári kormány újjáépítette a hadsereget és megbecsüli a katonákat.

Vadai Ágnesnek személyes felelőssége van a magyar hadsereg leépítésében, mert államtitkárként hagyta, hogy eladják a magyar honvédség fegyvereit, leépítették és kiszolgáltatottá tették az országot - szögezte le lapunkhoz eljuttatott csütörtöki közleményében a Fidesz.

„Fontos, hogy a magyar katonák jó kiképzést kapjanak itthon és külföldön egyaránt” - szögezte le a nagyobbik kormánypárt, emlékeztetve: az elmúlt időszakban 163 magyar katona kapott külföldi kiképzést.

„A Fidesz fontosnak tartja, hogy minél többen kapjanak ilyen kiképzést, ezért minden fiatalt, akiben van ilyen akarat, arra bíztatunk, hogy jelentkezzen ilyen képzésre” - olvasható a nagyobbik kormánypárt közleményében.

Hollik: Vadai gyáva, hiszen nem politikai ellenfelét, hanem annak fiát támadja

A gyurcsányista politikus kezdeményezésére Hollik István is reagált Facebook-bejegyzésében:

„Az a Vadai Ágnes háborog most a katonaság külföldi kiképzéseivel kapcsolatban, aki, amikor a Honvédelmi Minisztérium államtitkára volt, hagyta, hogy eladják a magyar honvédség fegyvereit és leépítsék a hadsereget, meggyengítve ezzel Magyarország védelmét” - mutat rá a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Objektum doboz

Hollik arra is rámutatott, hogy ezzel szemben a kormány haderőfejlesztési programot indított, s hazánkban a katonák ma már valódi megbecsülést élveznek.

„Mi pedig büszkék vagyunk rájuk és arra is, hogy egyre többen (eddig összesen 163-an) tudnak részt venni komoly külföldi kiképzéseken. Kár, hogy egy baloldali politikus pártpolitikai okokból nem tud ennek örülni, sőt támadja ezt. Apropó: mit árul el az Vadairól, hogy nem egy másik politikust támad, hanem inkább annak fiát veszi célba? Egyszerűen annyit, hogy gyáva!” - szögezte le Hollik, annak kapcsán, hogy Vadai sérelmezte: az egyik katona, aki részt vehet a Sandhurst Királyi Katonai Akadémia kiképzésén, a miniszterelnök fia.

HM: A lehetőség mindenki számára adott

A Magyar Honvédségben (MH) mindenki számára nyitva áll a lehetőség arra, hogy különböző tanfolyamokra, képzésekre, kiképzésekre jelentkezzen, itthon és külföldön egyaránt - olvasható a tárca lapunkhoz eljuttatott csütörtöki közleményében, amely azt is kiemeli: a katonák kiképzése, át- és továbbképzése kiemelten fontos a MH számára, és része a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak. Ennek keretében az elmúlt években 163 magyar tiszt vett részt különböző kiképzéseken a világ számos országában.

„Ezen kiképzéseknek nemcsak az a céljuk, hogy minél több katona számára nyújtsunk lehetőséget, de a NATO szövetségi rendszerében elvárás is” - mutat rá a tárca, hozzátéve: a hallgatók számára előírt bemeneti követelményeket minden esetben az intézmények határozzák meg.

„A jól kiképzett katona jelenti minden erős, ütőképes, jól működő hadsereg alapját. A nemzetközi képzések nemcsak a magyar haderő számára fontosak, de elengedhetetlenek a NATO szövetséges rendszerén belüli együttműködési képesség biztosításához is” - emeli ki a HM, amely visszautasítja a baloldali képviselők vádjait, és hangsúlyozza: természetesen nekik, gyermekeiknek is ugyanolyan lehetőséget biztosít a honvédséghez való jelentkezésre, mint bárki másnak, és katonaként számukra is nyitva áll a lehetőség - a feltételek teljesítése esetén - külföldi képzések elvégzésére.

Bevett gyakorlat a honvédségnél a tisztek nemzetközi kiképzése

A baloldali politikus cseppet sem elegánsan elhallgatja, hogy a külföldi képzés bevett gyakorlat a Magyar Honvédségben is: az elmúlt években a honvédség 163 tisztje vett részt ilyen kiképzésben, ugyanis a honvédség évtizedek óta, folyamatosan biztosít részvételi lehetőséget a katonatiszteknek nemzetközi tanfolyamokon, képzéseken, ezzel is segítve a képességeik fejlesztését.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében az elmúlt években harcászati szintű képzésen (hadnagy-százados) 84-en vettek részt, hadműveleti szintű képzésen (őrnagy-alezredes) 25-en, stratégiai szintű képzésen (ezredes-tábornok) pedig 54-en.

Brutálisan kemény, az alaptiszteknek szükséges képességek elsajátítását lehetővé tevő képzés

Arról, hogy milyen komoly követelményeknek kell eleget tenni a nemzetközi tanfolyamokon, képzéseken, Porkoláb Imre ezredes beszélt az M1 szerda esti műsorában.

A Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémiájának igazgatója dolgozott a Pentagonban is, és részt vett a honvédség különleges műveleti képességeinek a fejlesztésében is.

„Nagyon fiatalon a Magyar Honvédségnél egy lehetőséget kaptam arra, hogy a Királyi Katonai Akadémián tanulhassak Nagy-Britanniában, Sandhurstben. És ez egy életre meghatározó volt számomra” - mondta az ezredes, aki szerint egy rendkívül nehéz képzésről van szó.

„1994-ben, tehát már 25 évvel ezelőtt is a Magyar Honvédség törekedett arra, hogy nemzetközi megmérettetést, fejlődési lehetőséget biztosítson a fiatal tisztek számára. Illetve akkor nem csak a tisztek számára, hiszen én főiskolai hallgatóként még csak tiszti iskolára jártam, kerültem be a sandhursti akadémiára” - emelte ki Porkoláb.

Az ezredes szerint noha Sandhurstben tanult Churchill és Harry herceg is, azért az átlagember számára is, amennyiben kellőképpen felkészült, természetesen biztosított a lehetőség arra, hogy bejusson ebbe az intézménybe.

„Bekerülni is borzasztó nehéz Sandhurstbe. Akkoriban az állományilletékes parancsnokom javaslatára egy nagyon szigorú kiválasztási folyamaton kellett keresztülesnem. Ebben volt pszichológia felméréstől kezdve a fizikai állapotfelmérésen át nagyon-nagyon sok minden. De én tudatosan készültem erre. Tehát középiskolában is már az angol nyelv tanulására nagyon komoly hangsúlyt fektettem, illetve későbbi is, a katonai főiskolán reménykedtem abban, hogy lehetőséget kapok arra, hogy külföldön tanulhassak” - mesélte el élményeit az ezredes, aki arról is beszélt: maga a képzés egyébként egy évig tart Sandhurstben. „Ez rendkívül gyakorlatorientált képzés. Tehát nem úgy kell elképzelni, mint egy egyetemet, hanem az időnek a kilencven százalékát, azt a gyakorlótéren töltjük” - pontosította, majd hozzátette: ami ott történik, olyasmi „mint egy ranger-képzés”.

„Nagyon-nagyon brutálisan kemény, az alaptiszteknek szükséges képességek elsajátítását lehetővé tevő tanfolyamról van szó, ahol folyamatos megmérettetéseken keresztül kell bizonyítani a nap minden egyes percében, rendkívül intenzív módon” - hangsúlyozta az ezredes.

Kapcsolódó írásaink