Belföld

Havi kilencvenmilliót éget el Karácsony

Egymilliárdot dobott ki a főpolgármester

A főváros pénztelenségére panaszkodó Karácsony Gergely főpolgármester egy közbeszerzési eljárásban milliárdos tétellel rövidítette meg a fővárosi önkormányzat kasszáját.

Havi kilencvenmilliót éget el Karácsony
A fényképezkedés jobban megy az öntörvényű városvezetőnek, mint a szolgálat
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Minden napra jut panasz Karácsony Gergely főpolgármestertől, amelyben elmondja, milyen nehéz anyagi helyzetben van Budapest. Ehhez képest rendre az derül ki, hogy a fővárosi önkormányzat milliárdokat dob ki az ablakon. A Lánchíd felújításának késlekedése is több milliárd forint veszteséget okoz, amelyet tovább növel a BKV reklámtendere. Csak ezzel az üggyel 1,2 milliárd forint veszteséget okozott Karácsony a budapestieknek.

Az eljárást a BKV és a BKK 2016 elején írta ki a BKV reklámfelületeinek hasznosítására. A 2019. augusz­tus 9-i határidőig két érvényes pályázat érkezett. A JCDecaux Hungary havi 142 millió forintot, évente több mint 1,7 milliárd forintot fizetett volna a reklámfelületek hasznosítási jogáért. Ez az összeg most csupán havi 55,3 millió forint.

A havi kilencvenmilliós többletbevétel ellenére eredménytelennek nyilvánították a pályázatot. Ezt azzal indokolták, hogy a főpolgármester javaslatára a közgyűlés megtiltotta a fővárosi cégeknek reklámfelületeik egy évnél hosszabb időre szóló hasznosítását, ám a BKV és a BKK további négy évre szervezte volna ki a reklámhelyek értékesítését. A főpolgármesteri kezdeményezés nem titkoltan az említett ajánlat ellehetetlenítését szolgálta, annak ellenére, hogy így maradt a régi szerződés, és ezzel jelentős veszteséget okozott a fővárosnak.

Ez egy év alatt majdnem1,1 milliárd forint hiányt jelentett Budapestnek, amit tovább növel a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata, amellyel 115 millió forintra büntette az önkormányzatot. A BKV és a BKK bírósághoz fordult, ám a Fővárosi Törvényszék tavaly novemberben megalapozatlanság miatt jogerősen elutasította a keresetet, és a döntőbizottságnak adott igazat. Mindez azt is jelenti, hogy új érvényes eljárás lezárásáig Karácsony Gergely döntése folyamatosan havi csaknem kilencvenmilliós kárt okoz a fővárosnak.

„Ez nem egyedi eset, éppen ezért mindennap drukkolunk a budapesti városvezetésnek, hogy képesek legyenek megfelelő tendereket, közbeszerzéseket kiírni, és a rossz döntéseikkel ne okozzanak újabb százmilliós károkat a budapestieknek” – kommentálta az ügyet Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Kapcsolódó írásaink

„A szivárványkoalíció foglya Karácsony”

ĀA főpolgármester számára az a fontos, hogy egy erős közjogi pozícióban tudjon küzdelmet folytatni a kormánnyal. Csakhogy a városvezetői feladatait nem látja el – mondta Pintér Gábor