Belföld

Eltűnt a füstgránáthajító Fekete-Győr büszkesége

A magyar baloldal üdvözli a Capitolium megtámadóinak letartóztatását, ám sajátjaik randalírozásáról hallgatnak

A magyarországi baloldal – bár megkérdeztük – nem hajlandó állást foglalni arról, hogy míg az Egyesült Államokban letartóztatják az egyenruhások ellen erőszakosan fellépőket, addig idehaza Fekete-Győr Andrást még elő sem állították.

Eltűnt a füstgránáthajító Fekete-Győr büszkesége
Fekete-Győr a 2018-as „spontán” rendbontás előjátékán a rendőrsorfal előtt
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az amerikai törvényhozás épületének megtámadása következménye annak, amit Donald Trump elnök és köre az elmúlt négy évben művelt – reagált Fekete-Győr András Momentum-elnök Orbán Viktor múlt pénteki interjújára, amelyben a kormányfő emlékeztetett: a baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal, legutóbb például 2018-ban, amikor a munka törvénykönyvének módosítása miatt rohamozták meg az Országgyűlés épületét. Az ellenzék felhívására megjelent agresszív tömeg be akart törni a Parlamentbe, megdobálták a kivezényelt rendőröket.

A rendbontók között több baloldali vezető politikus is ott volt, Fekete-Győr pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy füstgránátot dobott a rendőrökre. A pártelnök a Kossuth téren büszkén számolt be tettéről az ATV nézőinek, két évvel később viszont, amikor az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt vádat emelt ellene, Fekete-Győr már tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

A washingtoni események megihlették a Soros-hálózattal összekapcsolódó, Gyurcsány Ferenc által irányított ellenzéket. A bukott kormányfő és neje arról értekezett, az erőszak a jobb- és a nemzeti oldal sajátja. A Gyurcsány házaspár mellőzte a tényeket, amelyek szerint a demokrata párti Joe Biden beiktatása ellen tiltakozó, Trump-párti demonstrálók békések voltak. Arról sem esett szó, hogy a tömegből kivált kisebb csoport tört be a Capitolium épületébe, akik közül sokakat mára letartóztattak. Adódik a kérdés: az igazságszolgáltatás függetlenségéért aggódó baloldal, amely Biden vitatható győzelmét követően mintajogállamként tekint az Egyesült Államokra, miként vélekedik arról, hogy míg ott letartóztatják az egyenruhások ellen erőszakosan fellépőket, addig idehaza Fekete-Győrt még elő sem állították.

Minderről meg is kérdeztük a Momentum újdonsült szövetségeseit, a Jobbikot, az LMP-t, a Párbeszédet, az MSZP-t és a DK-t, de lapzártánkig nem érkezett válasz.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom