Belföld

A Jobbik vezetését is elérte a luxusutazós botrány

Donyeckben és Szentpétervárott is járt választási megfigyelőként, ismerte el közösségi oldalán Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese. A luxusrepülőzéssel lebukó Szabó Balázs ugyanis éppen Gyöngyösit nevezte meg, mint a Jobbik legtöbbször kiküldetésre utazó politikusát.

A Jobbik vezetését is elérte a luxusutazós botrány
Gyöngyösi Márton próbálja magyarázni az orosz kapcsolatokat
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gyöngyösi ugyan most már igyekszik elfeledtetni, hogy korábban milyen jó orosz kapcsolatokat ápolt, de éppen ő volt az, aki a Jobbik külügyi szakpolitikusként a KG Béla néven elhíresült Kovács Béla mellett komoly szerepet játszott abban, hogy a Jobbik Oroszország érdekeit képviselte, emlékeztet az Origo, hozzátéve: Gyöngyösi most kínos kísérletet tett, hogy egyszerre tegyen eleget a Jobbikban előretört Soros-hálózat és Gyurcsány Ferenc elvárásainak, ugyanakkor a régi orosz kapcsolatait is megmagyarázza.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese több, az orosz érdekövezethez tartozó térségben is vezetett jobbikos delegációt, mint választási megfigyelő - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szabó Balázs újpesti képviselő, akinek a Jobbik vezetése az utazós botrány következtében felfüggesztette a párttagságát.

Ahogyan arról beszámoltunk, Szabó és a Jobbikból tavaly távozó, jelenleg Békés megyei képviselőként dolgozó Samu Tamás Gergő tavaly karácsonykor egy luxuskategóriás magánrepülőgéppel utazott a Közép-afrikai Köztársaságba választási megfigyelőkén. Az eset azért is volt kínos az újabban magát Amerika-barátnak beállítani igyekvő pártnak, mert az ország egyértelműen orosz érdekövezetbe tartozik, az utazást pedig egy orosz kémgyanús cég szervezte.

Miután a botrány kirobbant, Samu a közösségi oldalán jelezte, álszentnek tartja a Jobbik vezetését a számonkérés miatt, hiszen a párt korábban többször is küldött megfigyelőt egy-egy választásra. Szerinte a Jobbik „számtalan moszkvai, kelet-ukrajnai és hasonló utazás, választási megfigyelés, baráti csevely után most kompenzálni akar”. Samu ugyan nem, de Szabó meg is nevezte Gyöngyösit, aki közösségi oldalán reagált a nyilatkozatokra.

„Donyeckben és Szentpétervárott jártam választási megfigyelőként, hét évvel ezelőtt” - ismerte be a Jobbik elnökhelyettese, hogy ő is volt hasonló helyzetben, mint most Szabó és Samu. Gyöngyösi azt is elismerte, hogy a donyecki meghívásnak a párt akkori elnökségének kérésére és támogatásával tett eleget.

„Akkoriban a Jobbik elnöksége, főleg a poszt-szovjet térség ügyeiben sokat adott egy bizonyos Kovács Béla szavára. Akkor még nem tudtuk, hogy pontosan ki ő, mivel kezdő politikusként nem gondoltuk, hogy egyből az orosz titkosszolgálat fog közénk beépülni. Azóta látjuk, hogy ki volt Kovács Béla, és milyen céllal »munkálkodott«” - próbált magyarázkodni Gyöngyösi, azonban ez meglehetősen lagymatag érv hiszen Gyöngyösi már a kezdetektől ott volt a pártvezetés környékén, így komoly hatása volt a párt külpolitikájának alakulására. Csak emlékeztetőül: 2006-ban Vona Gábor tanácsadója lett, a 2010-es országgyűlési választáson a párt külügyminiszter-jelöltje volt, sőt

2010-ben az Országgyűlés külügyi bizottsági alelnökének választották.

A donyecki utazást a következőképpen próbálja ma magyarázni Gyöngyösi: „Ebben a küzdelemben akkor a Jobbik az orosz diplomáciában szövetségest látott, amely ugyancsak síkra szállt az ukrajnai orosz kisebbség védelmében. A donyecki választási megfigyelés elvállalásánál is ez volt az egyik fő motivációm. (...) Viszont időközben rájöttünk, hogy Oroszország motivációi egyáltalán nem azok, amelyeket mi akkor naivan gondoltunk. Amikor ez nyilvánvalóvá vált számunkra, önkritikát gyakoroltunk, és változtattunk a politikánkon” - fogalmazott a politikus, aki időközben rájött arra, hogy mást kell képviselnie, mint addig.

Kapcsolódó írásaink