Belföld

Több millióért repkedtek a jobbikos és a volt jobbikos Afrikába

Legalább ötmillió forintba került a politikusok afrikai útja - derül ki a nyilvánosan elérhető adatokból. A közzétett képek alapján a luxuskategóriás Falcon 100-as gép szolgáltatásait vették igénybe, aminek bérleti díja óránként legalább 900 ezer forint.

Több millióért repkedtek a jobbikos és a volt jobbikos Afrikába
Samu Tamás Gergő nem sokkal karácsony után a Közép-afrikai Köztársaságban
Fotó: Facebook/Samu Tamás Gergő

Nyilvánosan elérhető adatok alapján legalább 5 millió forintba került a jobbikos politikus afrikai útja – írja az Origo. Az összeget természetesen nem Szabó Balázs, újpesti jobbikos képviselő és társa, a volt jobbikos Samu Tamás Gergő fizették, hanem a gyanús orosz kapcsolatokkal rendelkező cég.  A képen ő látható, ahogyan egy néhány személy szállítására alkalmas business jet kényelmes bőrfotelében ül. Irány Afrika - írta az Origo.

Samu Tamás Gergő a jet bőrülésében
Samu Tamás Gergő a jet bőrülésében
Fotó: Ripost

A Ripost által megszerzett képek is tanúsítják Samu Tamás Gergő volt Jobbikos (Szabó Balázs újpesti képviselővel együtt) Afrikába utazott. 

A járművön jól beazonosítható a Harmony Jets felirat
A járművön jól beazonosítható a Harmony Jets felirat
Fotó: Ripost

A járművön jól beazonosítható a Harmony Jets felirat, amiből kiderült, hogy Samuék melyik cég szolgálatait vették igénybe a magánrepülőgép kölcsönzésekor. A máltai vállalkozás privát jetek üzemeltetésével foglalkozik, és gépeit gyakran látni lehet afrikai célállomásokon, így többek között a líbiai Bengáziban és Tripoliban is.

A fotókról egyértelműen látszik, a távoli utazás nem volt olcsó, amit a politikusok azzal próbáltak meg menteni, hogy egy berlini székhelyű cég, az Európai Geopolitikai Elemző Központ (ECAG) finanszírozta azt. A hvg cikke szerint azonban az ECAG egy lengyel bázisú, de egyértelműen orosz hátterű szervezet. Olyannyira, hogy az ECAG atyja az a Mateusz Piskorski, aki a lengyel Önvédelem nevű radikális jobboldali párt politikusaként vált ismertté. A lengyel politikus 2007-ben hozta létre a szervezetet, ami „választási megfigyelőket” toborzott a Moszkva számára fontos választásokra. Piskorskit egyébként 2016-ban kémkedés vádjával letartóztatták, miután az Új Jobboldal Kongresszusa (KNP) két, határon átnyúló szabotázzsal gyanúsított korábbi aktivistájának házát átkutatták. A vád szerint 2014-ben Nyugat-Ukrajna területén „aktív intézkedésekben” vettek részt. Felmerül a kérdés: mennyibe került Szabó Balázsék rejtélyes útja a gyanús berlini cégnek?

A Harmony honlapján az látható, ami a cég LinkedIN oldalán is: az ötven főt, köztük 10 mérnököt és 15 pilótát foglalkoztató vállalkozás négy gépet kínál kölcsönzésre, három Falcon 100-ast és egy Falcon 50-est.

A fotók alapján Samuéknak a Falcon 100-ast bérelték ki az afrikai úthoz, vélhetően a hétszemélyes gépet. A megadott paraméterekből jól látszik, a gép összesen három órát képes a légtérben tartózkodni, és maximum 912 kilométer/órával tud közlekedni.

Az azonban nem derül ki a Harmony oldaláról, hogy pontosan mennyiért kínálják ezt a repülőgéptípust, ehhez külön ajánlatot kell kérni. Értelemszerűen Falcon 100-ast nem csak a Harmonytól lehet bérelni, így azt, hogy a politikusokat mennyiért utaztatták, máshonnan is meg lehet tudni.

A Paramountbusinessjets.com-on azt írják, hogy óránként 2950 dollárért (870 250 forint) lehet kibérelni egy ilyen gépet. Ez persze csak körülbelüli összeg, hiszen ahogy az a Harmony oldalán is látható, a Falcon 100-ason belül többféle típus is létezik. Ez annak tudható be, hogy ezeknek a járműveknek a teljesítőképessége, a férőhelyek száma más és más. Így lehetséges, hogy a jobbikosok drágábban repkedtek, mint az óránkénti közel 3 ezer dollár. Mivel Szabó Balázsék célpontja a Közép-Afrikai Köztársaság volt, így a repülési idő megközelítette a három órát (ezeknél a magánrepülőgépeknél ez a maximum). Ez pedig azt jelenti, hogy a jobbikos politikusok repkedése átlagárral számolva megközelítette az ötmillió forintot.

Egy odaút ugyanis nagyságrendileg 2,5 millió forint lehet, de mint Samu posztjából kiderült, visszafelé is magánrepülővel érkeztek.

Kapcsolódó írásaink