Belföld

Fekete-Győr az Egyesült Államokban már börtönben lenne

Figyelemre méltó, hogy míg a washingtoni Capitoliumnál kirobbant zavargás miatt tömegeket tartóztattak le, addig a hazai radikális baloldal két évvel ezelőtti tombolásának vezetői, köztük a füstbombát rendőrök felé dobó Fekete-Győr András megúszta az előállítást - írja az Origo.

Fekete-Győr az Egyesült Államokban már börtönben lenne
Fekete-Győr András az erőszakos akciója közben
Fotó: ugyeszseg.hu

A napokban bejárták a világsajtót az amerikai törvényhozás ostromáról készült képek, tudósítások. Mint ismert, a Joe Biden beiktatása ellen tiltakozó Trump-párti tüntetők békés demonstrációját követően a tömegből kivált egy kisebb csoportosulás, akik agresszív módon betörtek a Capitolium épületébe. A baloldali vezetésű főváros, Washington D.C. rendőrsége tehetetlenül nézte a történteket, végül a szövetségi irányítás alá tartozó, a hadügyminisztérium felügyelte Nemzeti Gárda állította helyre a rendet.

Fekete-Győr András megúszta

A sorozatban harmadik országgyűlési választási vereségét elszenvedő hazai baloldal 2018-ra olyan lelki állapotba került, hogy a legradikálisabb eszközöktől sem riadt vissza a hatalom megszerzése érdekében. Az köztudott, hogy jó ideje a tengerentúlról, egész pontosan Soros György amerikai milliárdos nemzetközi hálózatától importálják módszereiket, így a hálózatosodást, az agresszív kommunikációs hadviselést és az agresszív tüntetések szervezését - emeli ki a portál.

Már a parlamenti választás után meghirdetett demonstrációjukkal (a DK-tól a Jobbikon át a Momentumig valamennyi párt képviseltette magát) elkezdték az akciókat, az igazi „erőpróbát” csak pár hónappal később, 2018 decemberében tartották meg. A Munka Törvénykönyvének módosítása után tüntetést hirdettek a Kossuth térre, ahol a felhívásukra megjelent pár ezer fős agresszív tömeg be akart törni a parlamentbe.

Az Origo kiemelte, hogy a magukból kiforduló radikális baloldaliak különféle tárgyakkal megdobálták az Országgyűlés védelmére kivezényelt rendőröket. Tombolásuk közben a szegény gyerekeknek karácsonyra szánt szánkókat gyújtottak fel, többet elloptak belőlük. Volt, aki azt üvöltötte: „gyújtsuk föl  a jászolt!”.

A parlamentet a szervezett rendőri erők Magyarországon megvédték.

Füstbombával dobálta a rendőröket

A tüntetők célja könnyen kivehető volt: folyamatosan keresték az alkalmat a rendőrséggel való összetűzésre annak érdekében, hogy a kiprovokált balhéról készült képeket mutogatni lehessen a világsajtóban. A megmozduláson aktív szerepet játszott Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, aki füstbombát dobott a rendőrök közé. 

A Washingtonban történtek után a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatához fordultunk. Azt szerettük volna megtudni, hogy miért nem állították elő annak idején a füstbombával dobálózó pártelnököt. Válaszukból az derült ki, hogy erről nem adhatnak tájékoztatást, mivel az ügy már bírósági szakaszban van. Mint ismert, miután tavaly szeptemberben az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt vádat emelt Fekete-Győr ellen, decemberben megtartották az előkészítő tárgyalást. 

Az Egyesült Államokban Fekete-Győrt már letartóztatták volna

Az öt halálos áldozatot eredményező washingtoni összecsapások napján a híradások szerint a rendőrök több tucatnyi embert tartóztattak le. Akit pedig aznap nem sikerült kézre keríteni, azt később vitték el.

Az amerikai sajtó naponta számol be arról, hogy hány embert vettek már őrizetbe, és még százakat keresnek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom