Belföld

„Aki nincs velünk, az ellenünk van”

Gyurcsány Ferencék nem kegyelmeznek a bírálóknak, kiadták a rákosista jelszót Bauer Tamás ellen

Bauer Tamás, a DK egykori alelnöke meglepődve tapasztalja azt a gyalázkodáshullámot, ami azóta éri, hogy bejelentette: erre a hatpárti ellenzéki összefogásra nem tud szavazni. A balliberális politikus közösségi oldalán magyarázkodik.

„Aki nincs velünk, az ellenünk van”
Egykori „elvbarátok”: Bauer Tamás, Gyurcsány Ferenc és Niedermüller Péter
Fotó: Facebook.com/dk2.ker

Az SZDSZ egykori prominense, a DK korábbi alelnöke, Bauer Tamás megdöbbent azon a gyűlöletcunamin, amit azóta kapott, hogy lényegében elfogadhatatlannak nevezte a hatpárti ellenzéki összefogást. Megfogalmazása szerint nem tud rájuk szavazni, mert a nemzeti kérdésben és a menekültkérdésben az összefogás felvállalja a Jobbiknak és az LMP-nek az álláspontját. Az egykori liberális politikus közösségi oldalán tiltakozott a gyalázkodások ellen.

„Ennyi haragot, ennyi támadást, amióta ez az oldal működik, nem kaptam még olyanoktól, akikkel alapvető kérdésekben egyet szoktam érteni, és akik korábban többnyire helyeseltek a hozzászólásaik­ban. Most azonban más történik: tisztességes emberek, akik közül sokakra kifejezetten szeretettel tekintek, haragjukban lényegében árulónak tartanak...” – panaszkodott a baloldal szellemi holdudvarának haragjával eddig nem találkozó Bauer.

A politológusok által szivárványkoalíciónak nevezett ellenzéki összefogás azzal verte ki a biztosítékot a történelem süllyesztőjébe küldött SZDSZ egykori politikusnál, hogy elfogadhatónak tartanak egy „nemzeti minimumot”. „Azt mondják, hogy a Fideszt csak teljes ellenzéki összefogással lehet legyőzni, ahhoz pedig kompromisszumot kell kötni, egyes ügyekben el kell fogadni az új szövetségesek álláspontját” – bosszankodik Bauer, akinek lázálma szerint előfordulhat olyan helyzet, amikor a Mi Hazánk Mozgalommal kell összefog­niuk a hatalom érdekében, márpedig az talán még az Orbán-kormánynál, meg a teljes Fidesznél is rémisztőbb. Egyik kritikusa szerint Bauer Tamás soha nem volt könnyű ember, sokszor az értelmetlenségig ragaszkodott elveihez, gondolataihoz, ám megfogalmazásukban ez természetesen egy pozitív tulajdonság.

Bauer hiába is mentegetőzik, magyarázkodik közösségi oldalán, a baloldalon addig pozitív az értelmetlenség, amíg a hatalomhoz segíti őket, leginkább Gyurcsány Ferencet. Aki ezt kockáztatja, annak nincs bocsánat, mert visszatért a régi rákosista jelszó: „aki nincs velünk, az ellenünk van!”.

Kapcsolódó írásaink