Belföld

Újabb vakcinaszállítmány

Nincs jelentős különbség a Pfizer és a Moderna készítménye között Galgóczi Ágnes szerint

Az egészségügyi dolgozók közül egyre többen kérik a vakcinát, és elkezdődött a felkészülés a védekezésben közvetlenül részt vevő rendvédelmi dolgozók oltására. Tovább javultak a járványügyi adatok.

Újabb vakcinaszállítmány
Rendszeres ellenőrzések, állandó rendőri jelenlét
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Pfizer újabb, 39 ezer ember beoltására alkalmas oltóanyaga mellett a Moderna által gyártott 3600 adag vakcina is megérkezik kedden Magyarországra – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs tegnapi online sajtótájékoztatóján. Nincs hangsúlyos különbség a két vakcina között – szögezte le Galgóczi Ágnes. Beszélt arról is, hogy zajlik az egészségügyi dolgozók és a szociális intézményekben élők oltása, és elkezdődött a felkészülés a védekezésben közvetlenül részt vevő rendvédelmi dolgozók oltására is. A korábban érkezett, 79 ezer ember beoltására elegendő szállítmányból 71 ezer oltást adtak be, ebből 6642-en idősotthon lakójaként vagy dolgozójaként kapták meg a vakcinát.

Elmondta: a tömeges oltás megkezdése az érkező oltóanyag-mennyiségtől függ. A Pfizer vakcinájából – a gyártó ígérete szerint – hetente, a Modernáéból kéthetente érkezik szállítmány. Arra buzdított, hogy mindenki jelezze az oltás iránti igényét, amire azért van szükség, mert a kapott információk alapján tudják felvenni a kapcsolatot azokkal, akik élni kívánnak a lehetőséggel.

Vasárnap 1419 újabb állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és meghalt 77 beteg – tájékoztatott Galgóczi Ágnes. Hozzáfűzte, kórházban 5065 beteget ápolnak, közülük 307-en szorulnak gépi lélegeztetésre. A járványügyi adatok folyamatosan javulnak, azonban annak érdekében, hogy fenntartsuk a kedvező tendenciát, fontos a járványügyi intézkedések betartása – hangsúlyozta.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese közölte: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén 610 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein 18, üzletekben és bevásárlóközpontok területén pedig 57 emberrel szemben jártak el.

A hétvégén két üzlet ideiglenes bezárásáról döntött a rendőrség, az egyik Somogy megyében egy bárdudvarnoki büfé, amelynek hétnapos ideiglenes bezáratásáról döntöttek, mert a rendőri ellenőrzéskor épp négy vendéget szolgáltak ki. A hétvégén a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 1344 emberrel szemben léptek fel, 19-en pedig a közterületi csoportosulás tilalmának szabályait szegték meg.

Az Új Szent János Kórház és Szakrendelő oltóközpontjának vezetője, Janecskó Mária az M1-nek arról beszélt, az egészségügyi dolgozók közül egyre többen akarják beoltatni magukat, ezért növelniük kell a kapacitásokat.

Nagy Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója arról tájékoztatott, hogy intézményében tizennégy oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Eddig körülbelül kilencszáz embert oltottak be, és semmilyen rossz tapasztalat nem volt. Szerencsen és Encsen az idősotthonok lakóit és gondozóit is oltják – tette hozzá. A szerencsi idősotthonban 65 embert – köztük ellátottakat és dolgozókat – oltottak be. Encsen hasonló számú oltást terveznek. Szerencsről elmondta, ott az ellátottak és a gondozók egy része átesett már a fertőzésen. Benkovich Ferenc, a győri Szent Anna Otthont fenntartó Szentlélek Templom- és Otthonfenntartó Alapítvány kuratóriumi elnöke tudatta: 144 idős lakót oltottak be a hétvégén az intézményben, a dolgozóknak pedig a fele kapta meg a védőoltást. Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott kifejtette: a szolnoki Vízpart körúti idősotthonban élő 112 gondozott több mint hetven, a dolgozók negyven-negyvenöt százaléka jelentkezett előzetesen az oltásra.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa vasárnap este az M1-en kijelentette, egyetlen komolyabb mellékhatást sem tapasztaltak a vakcina beadása után, az oltási reakciók jóval alacsonyabb számban fordulnak elő, mint más védőoltások esetén. Arról is beszélt, hogy Európa sok országában megkezdődött a járvány harmadik hulláma, szerinte Magyarországon a harmadik hullámot csak a korlátozások tudják megakadályozni, így bármilyen nehéz, a szabályokat be kell tartani.

Kapcsolódó írásaink

Hónapokig is szenvedhetünk a vírustól

ĀSokan fél évvel a betegség után sem tudnak még teljes értékű munkát végezni – A többség kimerültségről, memóriaproblémákról, álmatlanságról és légszomjról számol be