Belföld

Jakab Péter, a botránypolitikus

Az első parlamenti felszólalása után már rendre kellett utasítani a jobbikos frakcióvezetőt, aki a házelnök szerint feltűnő modortalanságról és ostobaságról tett tanúbizonyságot

A kormány becsmérlését tekintve az ellenzéki politikusok 2020-ban is kitettek magukért, ám közülük is kiemelkedett a Jobbik elnöke, Jakab Péter, aki nemcsak rendszeresen túllépte a parlamenti üléseken a házszabály rendelkezéseit, de diktatórikus vezetésével pártján belül is botrányt botrányra halmozott, amivel a Jobbik újabb szakadása mellett a párt eljelentéktelenedésében is komoly „érdemeket” szerzett.

Jakab Péter, a botránypolitikus
A Jobbik frakcióvezetője jól szórakozik a miniszterelnök székében
Fotó: Jakab Péter Facebook-oldala

Jakab Péter képviselőként botránypolitikussá vált a parlamentben. Szinte nincs olyan megszólalása, ami ne tartalmazna ízléstelen provokációt. Akciói a házszabály alapján pénzben is „értékelhetők”: az októberi krumplis performansza például rekordmagas, 4,4 millió forintos büntetést ért. Jakab a 2018-as parlamenti ciklustól kezdve már 5,7 millió forint büntetésnél jár, ami a legmagasabb összeg a parlamenti képviselők között, megelőzte a párbeszédes Tordai Bencét, aki 2,5 milliós összbüntetéssel „büszkélkedhet”.

A Jobbik elnökének fegyelmezhetetlensége nem nélkülözi az előzményeket. A képviselő elég hamar tudtára adta a hazai közéletnek, mi az a kulturális nívó, ami tőle várható. „Isten bizony, ennyi bűnöző előtt még életemben nem beszéltem” – így kezdte 2018-ban a választások után frissen megalakult parlamentben az első felszólalását. Az ülésvezető elnök, Kövér László haladéktalanul rendre utasította a politikust. „Ahhoz képest, hogy ez az első felszólalása, feltűnő modortalanságról és ostobaságról tett tanúbizonyságot” – jelentette ki a házelnök. Az újabb és újabb rendreutasítás azonban mit sem ér, Jakab azóta is rendszeresen túllépi a határokat megbotránkoztató felszólalásaival. Felidézzük a legemlékezetesebb pillanatokat.

Tavaly februárban még „csak” elmeháborodottnak, júniusban viszont már hülyének nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, amikor kijelentette: „Találja meg a normalitás útját, most ugyanis nem lehet megállapítani, hogy a magyarokat nézi hülyének, vagy ön az.” A felszólalást követően Kövér László házelnök figyelmeztette Jakabot, hogy az Országgyűlésben van, nem a haverjaival egy kocsmában. A botránypolitikus azonban azóta is rendre kitalál valamit, hogy magára irányítsa a közfigyelmet. Szeptember végén Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagálva Kövér László megintette az otromba és személyeskedő megjegyzései miatt, majd ezután azt kérdezte Jakabtól, megértette-e az elhangzottakat. „Értem, elvtárs” – reagált Jakab.

A Jobbik elnöke az októberi szerencsi időközi választási vereséget is nehezen viselte, ahelyett azonban, hogy levonta volna a tanulságokat, újabb botrányos parlamenti akcióba kezdett. A miniszterelnöknek címzett felszólalásában egy zsák krumplival rohamozta meg Orbán Viktort, akit a kormánypárt képviselőinek kellett megvédenie. „Önök két dolgot nem tudnak: nyerni meg veszíteni” – értékelte röviden Jakab jelenetét a kormányfő. Az eset után Jakab rekordösszegű, 4,4 millió forintos büntetést kapott, ám hiába a gigabírság, november 16-án Jakab az Orbán Viktornak címzett kérdésében kijelentette: „Miniszterelnök úr, ön megőrült.” Kövér László ezúttal is elvette tőle a szót, majd figyelmeztette a képviselőt: „Próbáljon meg egyszer az életben úgy fogalmazni, ahogy ebben a házban az illendő, egy olyan emberrel szemben vagy bármilyen képviselővel szemben, akiket a magyar választópolgárok választottak meg, tehát legyen szíves a legjobb modorát elővenni, és kezdje újra, hátha másodszorra sikerülni fog.”

A Jobbik frakcióvezetője november 20-án elfoglalta a miniszterelnök parlamenti székét, onnan követte a vitát – milliós bírságra számíthat az új házszabályi rendelkezések szerint. Jakab az esetet követően azt írta közösségi oldalán: „Természetesen minket nem lehet megfélemlíteni és nem lehet megállítani. Az új törvényük értelmében egy székre való leülésért több millió forint bírság járhat majd. Pedig én csak elfoglaltam egy üres széket… :) Megyünk előre!” Az akciót Dömötör Csaba és Kocsis Máté fideszes politikus is kommentálta a Facebookon. Dömötör szerint „Éhes kisnyilas miniszterelnöki székkel álmodik”, míg Kocsis gúnyosan azt írta: „Jakab boldognak tűnik, elérte karrierje csúcsát!”

Jakab azonban „megy előre”, december 14-én a miniszterelnököt és Kövér Lászlót kérdezte, jártak-e már meleg szexpartin. Botránylistája ugyanakkor nem lenne teljes, ha nem említenénk meg a pártelnöknek a Jobbikon belüli leszámolásait.
A pártelnök miatt tömegesen távoztak párttagok a Jobbikból. Tavaly májusig a parlamenti képviselők közül Hegedűs Lórántné, Szávay István, Bencsik János, Bana Tibor, Schneider Tamás, Varga-Damm Andrea és Farkas Gergely is elhagyta a pártot. Bár az indokok eltérőek voltak, valójában mind Jakab Péter elnökségével magyarázható: Hegedűsné a posztkommunistákkal való közösségvállalással, Bana Tibor az erkölcsi nihilizmussal és a belső tisztogatásokkal, Schneider Tamás, Varga-Damm Andrea és Farkas Gergely pedig Jakab diktatórikus pártvezetési módszereivel és ideológiai különbségekkel magyarázta döntését.

Kapcsolódó írásaink