Belföld

Karácsony járványhelyzeti mérlege: haveri kinevezések, megszorítások

Budapest demokráciaféltő polgármestere a lakosság helyett a baloldali klientúra érdekeit szolgálja

A rendkívüli jogrend idején sem a járvány elleni védekezésen van a hangsúly Budapesten.

Karácsony járványhelyzeti mérlege: haveri kinevezések, megszorítások
A fővárosvezető a rendkívüli jogrend idején önhatalmúlag hozott döntéseket
Fotó: MH/Katona László

Bár a baloldal tavaly tavasszal – mikor a koronavírus-járvány miatt először léptették életbe a veszélyhelyzetet – álhírkampányt indított, azt sugallván, hogy Orbán Viktor kormányfő diktatúrát épít, ezt a tények hamar megcáfolták: a rendkívüli jogrendnek épp azon testület, az Országgyűlés vetett véget, melyről azt állították, nem is működik. Az őszi hullám elleni védekezés miatt november 4-én ismét be kellett vezetni a veszélyhelyzetet, ami valóban ad rendkívüli felhatalmazást a kabinetnek, azonban hasonló jogkörökkel ezen időszak alatt a polgármesterek is élhetnek.

Beszédes, hogy míg a járvány első hullámában a parlament hetente ülésezett, a Fővárosi Közgyűlést Karácsony Gergely baloldali főpolgármester egyszer sem hívta össze, a politikus által emlegetett, frakcióvezetőkkel történő egyeztetéseket pedig a testületben ellenzékben ülő Fidesz–KDNP cáfolta – mondván: a városvezető önhatalmú döntései többsége előtt nem történt semmiféle konzultáció a felek között.

Úgy tűnik, a második hullámban sem a választási kampányban hangoztatott transzparencia dominál a Városházán. A Párbeszéd társelnökének döntéseiről nem csupán a fővárosiak, a jobboldali politikusok, kerületi vezetők is csak utólag értesülnek. Elnézve a Fővárosi Önkormányzat honlapjára feltöltött jegyzőkönyveket, azokban elvétve találunk valódi, pandémiára vonatkozó, annak hatásait mérséklő intézkedéseket. A Karácsony által szignózott döntések között javarészt pályázati kiírások, cégügyi intézkedések és személyi döntések találhatók.

Említésre méltó például, hogy a főpolgármester a járványhelyzet közepette hirdette meg az Égig érő fű elnevezésű, udvarzöldítési pályázatot. Szintén a rendkívüli jogrend idején született meg öt fővárosi cég összevonásából a budapesti holding, hasonlók Bécsben és német nagyvárosokban jól működnek. Bár a városvezető lépését a válsággal magyarázta, az a mai napig nem derült ki, milyen konkrét elképzeléseik vannak arról, hogy miben tudnának spórolni az összevonással.

Karácsony a rendkívüli jogrend adta lehetőséggel élt akkor is, mikor egy másik fővárosi cég, a BKK élére azt a Walter Katalint nevezte ki, aki korábban a Soros-egyetem Bécsbe költözését irányította, ezt megelőzően pedig Bajnai Gordon exkormányfő kabinetfőnöke volt a mára már megszűnt Együttben. Ugyancsak nem folytatott le minden politikai oldalra kiterjedő egyeztetéseket a 2021-es fővárosi büdzsé elfogadásakor, amiből kiderült: továbbra is diszkriminálják a jobboldali kerületeket, a baloldali válságkezelés pedig még mindig a megszorításokkal egyenértékű.

Idén tíz százalékkal emelik a gyermekétkeztetés díját a fővárosi köznevelési intézményekben. A főpolgármester a pandémia alatt döntött, a kispesti korrupciós botrányban érintett kispesti MSZP-s Gajda Péter helyett a DK-s rákospalotai polgármestert, Cserdiné Németh Angélát nevezi ki a közgyűlés ügyrendi, nemzetiségi, összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság elnökének.

Kapcsolódó írásaink