Belföld

A kokainbotrány után Lackner és Gajda tovább „hajtja a biciklit”

Dódity Gabriella: Az egyetlen rendezőelv a baloldalon, hogy aki erősebb, az kerül a plakátra. A tudás és a teljesítmény már mellékes

Csak a megszerezhető zsákmány érdekli és tartja egyben a baloldali városvezetést Kispesten – jelentette ki lapunknak Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP XIX. kerületi frakcióvezetője. Beszélt arról is, miként maradhattak helyükön az önkormányzati választás előtt, illetve azt követően kirobbant korrupciós botrányok főszereplői.

A kokainbotrány után Lackner és Gajda tovább „hajtja a biciklit”
„A Mr. Negyven Százalékként emlegetett Kránitz Krisztiánt többszörösen is jutalmazták, már rengetegszer megmentették az irháját”
Fotó: MH/Katona László

– Valamivel több, mint egy év telt el a botrányos, Lackner-féle hangfelvételek napvilágra kerülése óta. Mi a helyzet most Kispesten?

– Nemhogy következménye nincs a történteknek a kispesti baloldalon, nemcsak rezzenéstelen arccal ülnek továbbra is a kerület élén, hanem mintha még jutalmaznák is a hangfelvételeken említett személyeket. Sokszor mondjuk azt, hogy a következmények nélküli baloldal az már csak ilyen. Lackner Csaba ugyanis továbbra is önkormányzati képviselő, és továbbra is azzal nézik hülyének a kispestieket, hogy sem ő, sem a baloldali városvezetés nem ismerte fel őt a felvételen, amelyen súlyos korrupciós ügyekről is beszámolt. Pedig Lackner a hangfelvételeken tökéletesen sugallta, mit gondol az önkormányzati munkáról, és hogyan kell üzletként tekinteni a képviselői tevékenységre. Azt is elmondta, hogy ebben a ciklusban hajtani kell nagyon a biciklit, hogy ne kelljen utána sokat dolgozni. Ez beszédesebb min­dennél. Burány Sándor, a kispesti körzet országgyűlési képviselője, akiről azt mesélte Lackner, hogy már nem osztanak neki vissza, szintén köszöni, jól van, igaz, őt alig látni az utóbbi hónapokban. A vagyonkezelő igazgatóját, a Mr. Negyven Százalékként emlegetett Kránitz Krisztiánt viszont többszörösen is jutalmazták, már rengetegszer megmentették az irháját, de a legpofátlanabb lépés talán csak most következik.

– Mire gondol?

– Legutóbb a baloldali városvezetés arról döntött, hogy az óvodákat, bölcsődéket is működtető gazdasági ellátó szervezetbe olvasztják be a vagyonkezelőt, így mentik meg Kránitzot. Aki, gondolom, majd az új intézményben helyettes vezetőként busás fizetéssel viszi tovább a vagyonkezelői feladatokat. Februárban ugyanis lejárt volna Kránitz Krisztián vagyonkezelői igazgatói megbízatása, ez pedig biztosabb útnak látszott, mint újabb öt évre megbízni őt. Egészen elképesztő. És ez már a sokadik abszurdum, hiszen emlékezzünk csak rá, Lackner mit mondott a felvételeken. Történetesen azt, hogy Gajda Péter szocialista polgármester megduplázza majd Kránitz vagyonkezelő igazgatói fizetését, így kárpótolva őt azért, mert elesett a képviselői mandátumától. Mindez be is következett, Gajda Péter saját hatáskörben csaknem a duplájára emelte Kránitz fizetését a hangfelvételek után. Azt is tudjuk, Kránitzot a képviselők döntése, meghozott határozata értelmében idén január végével meneszteni kellett volna az igazgatói posztjáról, de ezt nem hajtotta végre a baloldali városvezetés. Legutóbb pedig, amikor arról szavaztunk a képviselő-testületi ülésen, hogy azonnali hatállyal menesszük őt, a baloldali szavazatok mentették meg őt ettől. Nem támogatta az azonnali menesztését Gajda Péter sem.

– Miért mentik meg folyamatosan őt?

– Ezt mindenkinek a fantáziájára bízom. Az viszont érdekes, amit nemrég a baloldali városvezetés egyik tagja válaszolt nekem arra a kérdésemre, hogy miért nem válik meg Gajda Péter Lacknertől és Kránitztól. Azt állította az illető, hogy „két marokkal fogják őket”. Miközben Kránitz szakmai munkája is bőven hagy kívánnivalót maga után, és több eset is arról tanúskodik, hogy alkalmatlan a feladatra. A kispesti Fidesz–KDNP szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy önkormányzati lakások állnak üresen, köztük évek óta Kránitz barátnőjének a lakása is, miközben krízishelyzetben lévő családok tucatjai várnak lakhatási segítségre az önkormányzattól. A vagyonkezelőben dolgozó barátnője viszont szociális bérleti díjú lakást kapott még 2017-ben, ám azt nem használta, csak volt neki. Pedig az a lakás jól jött volna bármelyik rászoruló kispestinek. Azt se felejtsük el, a barátnőről is hallhattunk a hangfelvételeken, ő az a hölgy, aki Lackner Csaba elmondása szerint egy összejövetelen azt mondta Gajda Péternek és Lacknernek, hogy ők is csak azért vannak életben, mert róluk nem dalolászik. Ez nekem arra utal, hogy sokat tudhat a hölgy. De nem felejtem el azt sem, amikor az előző ciklusban végiglátogattam az óvodákat és bölcsődéket, amelyek karbantartása a Kránitz vezette vagyonkezelő feladata. Döbbenetes látvány fogadott jó néhány helyen! Penészes falak, beszögelt, százéves ablakok, balesetveszélyes udvarok, hiányos világítás. A legmegdöbbentőbb az a bölcsőde volt, ahol a vécén nem volt deszka a kicsiknek. Aki még erre sem figyel oda, az bármire képes, és nem látja el az alapvető karbantartási feladatait sem.

– Úgy tűnik, a baloldalon az alkalmatlanság egyáltalán nem szempont egy olyan önkormányzatban, ahol ha valaki képviselőként nem tud évi százmillió forintot keresni, az Lackner szavait idézve hülye.

– Az alkalmatlanság tényleg nem szempont. Mondok egy példát, amely mindezt jól szemlélteti. Az a megtiszteltetés ért 2009-ben, hogy csatlakozhattam Tarlós István főpolgármester-jelölt csapatához, amelyet a városüzemeltetési részén dolgozó György István későbbi főpolgármester-helyettes vezetett. Szakemberek, tanácsadók, fővárosi cégvezetői posztok várományosai egy éven keresztül heti szinten dolgoztak azon, mit és hogyan lehetne másként, jobban tenni Budapestért, az itt élőkért. Karácsony Gergelyéknél nem volt ilyen felkészülési időszak, vagy ha volt is, az inkább egymás öldöklésével telt és azzal, hogy ki az erősebb, melyik párt adja a közös jelöltet. Csak a hatalom megszerzése és a torta felosztása érdekelte őket. Az már nem, hogy egy város irányítása, működtetése munkával is jár, amihez tudás szükséges. Veszélyes ez azért is, hiszen így „készülnek” a 2022-es országgyűlési választásra is. Kispest egy részén már a DK egyik jelöltjét futtatják, miközben Kispest országgyűlési képviselőjétől, Burány Sándortól az eddigi időszak teljesítményét sem látjuk, azon kívül, hogy fotókon szerepel. Megy a harc tehát náluk pártokon és baloldali összeboruláson belül egyaránt. Az egyetlen rendezőelv pedig az, hogy amelyikőjük erősebb, az kerül a plakátra. A tudás és a teljesítmény, illetve az, hogy hogyan vezetnék az országot, már mellékes.

– Mit látnak ebből a kispestiek? Mi a véleményük a városvezetésről? A botrányok után megfogyatkozott irántuk a bizalom? Mire számíthat az, aki úgy vélekedik, a hangfelvételek után mást látna szívesebben a városvezetői székben?

– A kispestiek jelentős számban úgy vélekednek a városvezetés igazi arcát megmutató hangfelvételekről, hogy az csak kampányfogás. Pedig ha végighallgatnák a médiában is megjelent leleplező mondatokat, hallhatnák maguk is, mit beszél Lackner, mégpedig részletesen és alaposan. Sokan azonban csak felületesen tájékozódnak, és mivel két évtizede vezeti a baloldal Budapest XIX. kerületét, szinte rutinból szavaznak, nem néznek, nem „olvasnak” a dolgok mélyére. Többen szegezik nekünk a kérdést, hogyan lehet, hogy még mindig a helyükön vannak. Miközben sem Fidesz–KDNP-pártszövetségként, sem önkormányzati képviselőként nincs lehetőségünk, eszközünk, hatáskörünk az eltávolításukra. Erre egy út van, hogy önként lemondanak. Ha megnézzük például a zsidózó ferencvárosi polgármestert, Baranyi Krisztinát, láthatjuk, hogy ez a baloldalon nem szokás. A másik lehetőség, hogy a következő önkormányzati választáson a kispesti választók megvonják tőlük a bizalmat, és két évtized regnálás után leváltják őket. Abban bízhatunk, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda és az adóhatóság jelenleg zajló nyomozása megalapozottnak találja a bűnösségüket. Bízunk a munkájukban, enélkül a választásokig esély sincs arra, hogy Kispesten az önkormányzatiság olyan értelmet kapjon, ami az emberek szolgálatáról szól.

Kapcsolódó írásaink