Belföld

Vatikán: A vakcinához megkülönböztetés nélkül mindenkinek hozzá kell férnie

Vakcinainfó

A vakcina elfogadása erkölcsi felelősség, elutasítása pedig veszedelmet jelenthet mások számára is – áll a Covid–19 Vatikáni Bizottság és az Élet Pápai Akadémiájának december 29-i dokumentumában

Vatikán: A vakcinához megkülönböztetés nélkül mindenkinek hozzá kell férnie
Fotó: MH

A tegnap közzétett magyar fordítás szerint az oltás elutasítása miatt nagyobb fertőzési veszélynek lesznek kitéve azok, akiket nem lehet vakcinával beoltani (például az immunszupresszív betegek), hiszen ők a fertőzés elkerülésében csak mások vakcinás védettségére és a nyájimmunitásra számíthatnak, az egészségügy leterheltsége miatt pedig ellehetetleníti az ellátáshoz való hozzáférést. Az állásfoglalás idézi többek között Ferenc pápának a gyógyszergyártó cégekhez intézett felhívását is, amelyben világossá teszi, „nemcsak arra kell figyelni, hogy a vakcinák egyetemesen és méltányosan kerüljenek elosztásra, hanem kezdettől fogva figyelemmel kell kísérni a vakcinák teljes életciklusát”.

A vakcina fejlesztésének több fázisában ugyanis olyan sejtvonalakat (őssejteket) használnak, amelyek néhány évtizeddel korábban önkéntesen abortált magzatokból származnak. A Hittani Kongregáció korábban már kimondta, hogy „a célzott (köz)egészségügy nem igazolhatja a szándékos abortuszt”. A Covid–19-vakcinára vonatkozóan ezzel kapcsolatban azt írják, „erkölcsileg megengedett olyan anti-Covid–19-vakcinák alkalmazása, amelyeknek kutatási és gyártási folyamatában abortált magzatok őssejtjeit használták fel”, itt ugyanis passzív, materiális (és nem formális) együttműködésről van szó, az együttműködés közvetett és távoli. „Nincsenek tehát hatályban olyan tényezők, amelyek erkölcsileg tiltottá tennék az oltást” – hangsúlyozzák.

A dokumentum kitér arra, hogy a vakcinát a javak egyetemes rendeltetésének elve alapján olyan jónak tekinteni, amelyhez megkülönböztetések nélkül mindenkinek hozzá kell férnie: „a kereskedelmi nyerészkedés, mint kizárólagos cél a gyógyítás és az egészség gondozása területén etikailag elfogadhatatlan”, „az egészségügyi beruházásoknak az emberi szolidaritásban kellene megtalálniuk mélyebb tartalmukat”. Támogatják, hogy elsőbbséget kell biztosítani az egészségügyi személyzetnek, az iskolák és közbiztonság személyzetének, továbbá öregeknek és krónikus betegeknek.

Kapcsolódó írásaink