Belföld

A Zsima üdvözli, hogy Orbán Viktor elítélte a kóser vágás betiltását

A Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (Zsima) üdvözli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bírálta az Európai Bíróságnak azt a döntését, amellyel jóváhagyta a kóser vágás betiltását. A Zsima egyúttal közölte, nagyra értékeli a kormányfő kiállását a zsidó vallási hagyományok mellett.

A Zsima üdvözli, hogy Orbán Viktor elítélte a kóser vágás betiltását
Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az egyesület csütörtöki közleményében emlékeztetett: az Európai Bíróság december végén jóváhagyta a kóser vágás tilalmát. Ez lehetetlenné teszi a zsidó vallási előírások megtartását, ezért az egyesület a bíróság döntését „nem kellőképp átgondolt, offenzív” döntésként értékeli - emelték ki.

Úgy fogalmaztak: a Zsima „üdvözli Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor markáns elítélő kritikáját a kóser vágás betiltása vonatkozásában, egyben nagyra értékeli a kormányfő kiállását a zsidó vallási hagyományok mellett.”

Mint írták: az egyesület megérti, hogy a kóser vágás állatjogi kérdéseket is felvethet, de „a zsidóság szigorú törvényeit felforgató” tilalommal csorbul a vallásszabadság joga.

A közleményben idézték a miniszterelnököt, aki - mint írták -  a döntéssel kapcsolatban azt mondta: „kormányom gyorsan elítélte ezt a káros döntést, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy az összes lehetséges nemzetközi fórumon felemeljük a szavunkat ellene.”

Kapcsolódó írásaink