Belföld

Leszálló ágban van az LMP

Nézőpont: A szivárványkoalícióhoz való csatlakozással azt a jegyét veszti el a párt, amivel egyedibb lehetne riválisainál

A szivárványkoalícióhoz való közeledéssel azt a harmadik utas, zöldkarakterét veszíti el az LMP, amivel egyedibbek lehetnének Schmuck Erzsébeték az ellenzék többi szereplőjéhez képest – nyilatkozta lapunknak a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója, Nagy Dániel.

Leszálló ágban van az LMP
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Az LMP egyértelműen egy olyan pártként robbant be a köztudatba, amely a 2010 előtti kormányok, tehát Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon politikáját elutasítva, de a Fidesz–KDNP-kormányokkal sem egy platformra kerülve szerette volna megújítani a magyar politikai kultúrát. Hosszú és viszontagságos életútjuk végén azonban – a Jobbikhoz hasonlóan – eredettörténetüket teljesen meghazudtolva, végül Gyurcsány Ferenccel közösen indulnak majd neki a 2022-es választásnak” – állapította meg lapunknak a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója. Nagy Dániel hozzátette: az LMP-nek nem ez az egyetlen lehetősége lett volna, hanem az Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is tapasztalható politikai „zöldhullám”-ra felkapaszkodva egy önálló zöldpólus kialakítására is lehetőségük nyílt volna. Mint folytatta: ennek irányába tettek is egy lépést a névváltoztatásukkal, most már Lehet Más a Politika helyett az LMP – Magyarország Zöld Pártja néven ismerhetjük őket, ám inkább feloldódnak majd a szivárványkoalícióban, mint hogy kihasználják a környezetvédelem témájában rejlő politikai potenciált.

Az elemző hangsúlyozta: a Nézőpont közvélemény-kutatásai alapján azt lehet mondani, hogy ugyan a párt támogatottsága jelentős mértékben visszaesett, azonban még mindig vannak olyan társadalmi csoportok, ahol potenciális bázist vagy növekedési lehetőséget tudnának maguknak szerezni. A budapestiek és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők körében volt a régi LMP-nek erős a beágyazottsága, de aki kormánykritikus, az most már inkább a közös lista irányába is nyitott. Rámutatott: a megyei jogú városokban viszont van egy olyan réteg, amely még mindig bízik az LMP-ben. Ezért is fontos Gyurcsányék számára, hogy a zöldpárt végül rajta legyen a közös listán, mert egyrészt a zöldgondolattal önmagában rengeteg szavazót tudna önállóan is megszólítani a párt, másrészt pedig az LMP mint márkanév is jól cseng még egyes társadalmi csoportokban. Hozzáfűzte: önállóan választást nyerni persze ettől függetlenül nem tudnak, de az a pár százalék, amit hozni tud az összefogásba, vagy éppen el tudna venni onnan, a végén még jelentős lehet.

Úgy tűnik azonban – fogalmazott –, hogy a legalább egy éve tartó mélyrepülésből sem Kendernay János, sem a jelenlegi pártvezetés, a Kanász-Nagy Máté–Schmuck Erzsébet-tandem nem tudja kivezetni a pártot. Ez együtt jár azzal is, hogy ők sem tudnak keményen és határozottan ellentmondani a Gyurcsány–Momentum vezette ellenzéki összefogásnak, így már egyre kevésbé maradnak hitelesek a harmadik utas politika iránt rokonszenvező választópolgárok számára – mutatott rá. A szakértő úgy véli, 2022-ig sok idő van még, és ha az LMP nem is, más párt még megláthatja a lehetőséget abban, hogy sem a jelenlegi kormányoldal, sem pedig a 2010 előtti Gyurcsány–Bajnai-korszak visszatértét nem kívánók pártjává váljon.

Ez esetben az LMP akár feleslegessé is válhat Gyurcsányék számára, így előfordulhat, hogy a közös listára is alig tudnak majd (alig engedik őket) befutó helyre politikust küldeni, illetve az egyéni választókerületek esetében is megfosztják őket az eddigi egyetlen győztes körzetüktől – vetette fel Nagy Dániel, hozzátéve, hogy Fekete-Győr András Momentum-elnök szívesen elfogadná a jó eséllyel ellenzéki győzelmet hozó 1. OEVK jelölti pozícióját az LMP-s Csárdi Antaltól. Innentől kezdve pedig már csak az a kérdés, miért éri meg az LMP-nek közösködni azokkal, akik ellen megalapították a pártot – fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink