Belföld

Orbán Balázs: A tények tisztelete már nem erény

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára közzétette egy levelet, amelyet a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökének címzett.

Orbán Balázs: A tények tisztelete már nem erény
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke a közelmúltban tett nyilatkozataiban többször bírálta Magyarország kormányát a koronavírus-járvány kezelésével, s annak kapcsán különösen az önkormányzati szektor finanszírozásával összefüggésben.

„Ezen nyilatkozatokban több olyan állítást is tett, amelyek nem állják ki a valóság próbáját, illetve - ahogy a baloldalon mondani szokás - »nem bontotta ki az igazság minden szeletét«”- írja Orbán Balázs, aki levelével ezen téves állításokat kívánja korrigálni.

„A járványügyi védekezésből és a terhek elosztásából az egész társadalom, a gazdasági élet minden szereplője és a magyar állam is kiveszi részét. A járvány gazdasági következményei súlyosak. Az év elején még gazdasági konszenzus övezte 4 százalékos növekedés helyett 6,4 százalék körüli GDP-csökkenésre lehet számítani” - írta Orbán Balázs, majd kiemelte:

Az európai átlagnál várhatóan még így is jobban teljesítő magyar gazdaság 2020-ban nem a várt 2000 milliárd forinttal bővült, hanem nagyságrendileg 3000 milliárd forinttal marad el az azt megelőző évi eredménytől.

Hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben az egészségügyi védekezés mellett a közhatalom gyakorlóinak, a kormánynak és az önkormányzatoknak, aligha lehet fontosabb feladata, mint a munkahelyek védelme.

Az ehhez vezető út pedig a legtöbb embernek munkát adó magyar kis- és közepes vállalkozások terheinek mérséklése - tette hozzá, hangsúlyozva: az iparűzési adó csökkentése a helyi szintű gazdaság- és munkahelyvédelem fontos pillére.

Egyes ellenzéki városvezetők állításával szemben fontos leszögezni: az iparűzési adó kis- és közepes vállalkozások számára való megfelezésével a kormány egy fillért sem von magához az önkormányzatoktól - emelte ki Orbán Balázs a levelében.

„A források a kis- és közepes vállalkozásoknál maradnak. Az intézkedés a kormány számára nem bevételt, hanem kiadást jelent, mert 50 milliárd forint visszapótlására automatikusan kerül sor.
Magyarország kormányának álláspontja az, hogy válságban nem adót kell emelni, ahogy azt a baloldal gondolja, hanem éppen ellenkezőleg: az emberek és a vállalkozások terheit kell csökkenteni” - írja Orbán Balázs.

Felhívja a figyelmet arra is, hogy a kis- és közepes vállalkozások azok, amelyek hazánk gazdaságának egyik legfontosabb motorjai, és amelyek a legtöbb munkahelyet teremtik a magyar emberek számára. Az iparűzési adó csökkentése pedig éppen nekik segít ebben a nehéz helyzetben.

„A kormány a járvány kitörése óta azon dolgozik, hogy az emberek életét és egészségét megóvja, a családok anyagi biztonságát megőrizze és a munkahelyeket megvédje.”

„Ennek érdekében 2020-ban a járvány elleni egészségügyi védekezésre több mint 1000 milliárd forintot, a gazdaság újraindítására 3700 milliárd forintot, a családok, a munkavállalók és vállalkozások támogatására pedig közel 3000 milliárd forintot fordított. A hitelmoratórium révén további 2000 milliárd forint maradt a családoknál és a vállalkozásoknál, miközben a kormány 2021-ben elkezdte a 13. havi nyugdíj visszaépítését, és csak ebben az évben több mint 197 milliárd forintot fordít majd az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére. A rendszerváltoztatás óta nem tapasztalt nehézségeket hozó 2020-as évben a Modern Városok Program keretében több mint 345 milliárd forintnyi, a Magyar Falu Program keretében pedig több mint 210 milliárd forintnyi fejlesztést valósítottunk meg a városainkban és falvainkban, miközben a két program többéves összköltségvetése több mint 4500 milliárd forint. Mindezeken felül csak Budapesten 4000 milliárd forintnyi fejlesztés van előkészítés vagy megvalósítás alatt, a tavalyi évben pedig további 60 milliárd forintnyi fővárosi fejlesztés önkormányzattól való átvállalására tettünk javaslatot” - emlékeztet Orbán Balázs.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára felhívja a figyelmet arra is, hogy a 2021. évi központi költségvetésben 865 milliárd forint szerepel az önkormányzati támogatásokra vonatkozó soron, ami 17 százalékkal, azaz 126 milliárd forinttal több, mint a tavalyi évi 739 milliárdos keret.

Továbbá, az év végén több mint 30 milliárd forint értékű támogatást biztosít a kormány több tucat város számára, közte ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak is, mint például Miskolc, Eger, Érd vagy Salgótarján vagy éppen a tatabányai kórház felújítására. Hiába állítja Gémesi György az ellenkezőjét.

Orbán Balázs arra kéri Gödöllő polgármesterét, hogy „szíveskedjen tájékoztatni a szövetség által képviselt települések vezetőit arról, hogy a 25 ezres lélekszám alatti települések esetében a Kormány automatikusan visszapótolja az önkormányzatok kieső bevételeit.”

Az ennél nagyobb önkormányzatoknál is nyitottak vagyunk a tárgyalásokra, hiszen közös érdekünk az, hogy az önkormányzatok működőképessége biztosított legyen - emelte ki a levélben.

Emellett Magyarország brüsszeli állandó képviselete készséggel áll a Brüsszeltől pénzügyi támogatást igénylő városvezetők rendelkezésére, elősegítve ezzel a lehető legeredményesebb érdekérvényesítést - tette hozzá.

A politikai viták hazánkban rendkívül eldurvultak - húzta alá. A tények tisztelete már nem erény. „Mégis, Elnök úr mint rendszerváltó demokrata és mint regnáló polgármester - a nemzeti kormánnyal szemben érzett ellenszenvétől függetlenül - lehetett volna üdítő kivétel.”

Kár, hogy nem így történt - zárta levelét Orbán Balázs.

Kapcsolódó írásaink

Forrásbőség a fővárosban

ĀKifejezetten jó pénzügyi kondíciókkal rendelkezik Budapest, minden téren javult a helyzeta 2010-es állapotokhoz képest, nem anyagi okai vannak tehát a fejlesztések elmaradásának