Belföld

Újabb DK-s pánikkeltés

Fidesz: A baloldalnak nem számítanak az emberéletek, most éppen az oltási programot támadják, kétségbe vonják a magyar orvosok és járványügyi szakemberek álláspontját

Ismét etikátlan támadást indított a DK, ezúttal az oltás ellen. Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint a járvány, illetve a válság elhúzódása a céljuk az emberek elbizonytalanításával.

Újabb DK-s pánikkeltés
Horváth József
Fotó: MH

„A baloldal folyamatosan akadályozza a védekezést, csak kamu­videók, kamuhírek gyártására telik tőlük. Most éppen az oltási programot támadják, kétségbe vonják a magyar orvosok és járványügyi szakemberek szakmai álláspontját” – reagált lapunknak a Fidesz azt követően, hogy a Demokratikus Koa­líció emberkísérletnek titulálta az orosz vakcinával való védekezést. A kormánypárt megállapította: a baloldalnak nem számítanak az emberéletek, ahogy korábban, most is a politikai haszonszerzés hajtja őket.

Megírtuk, a Gyurcsány-párt szóvivője, Barkóczi Balázs keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, „nem kell emberkísérletekbe kezdeni, nem kell elvenni az emberek kedvét az oltástól az orosz vakcinával”. Erre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán leszögezte: a kormány feladata annak biztosítása, hogy ha a világ bármely pontján biztonságos koronavírus elleni készítményt fejlesztenek ki – mint amilyen a Szputnyik V vakcina is –, akkor az minél gyorsabban a magyar emberek rendelkezésére álljon. Sajnálatosnak és felelőtlennek tartotta, hogy a baloldali politikusok kétségbe vonják a magyar orvosok és járványügyi szakemberek szakmai álláspontját, politikai kérdést akarnak csinálni az Oroszországban gyártott oltóanyagok ügyéből. A miniszter emlékeztetett, hogy a magyarok döntő többsége gyerekkora óta orosz vakcinákkal lett beoltva, ennek köszönhető az, hogy hazánknak nemzetközi szinten is kimagasló az átoltottsága a különböző fertőző betegségek ellen.

Barkóczi után a DK egészségpolitikusa, Komáromi Zoltán is beállt a parlamenti párttól vállalhatatlan emberkísérletezési kampányba. Szijjártó bejegyzését úgy kommentálta: „Nem orosz, szovjet vakcinák voltak, egész más volt az engedélyeztetési eljárás. És én a külügyminiszter helyében nagyon csöndben maradnék, nem veszélyeztetném több ezer embernek az életét.”

„Inkább Komáromi Zoltánnak kellene csöndben maradnia. Ha nem DK-s, hanem »szimpla« háziorvosként mondaná azt, amit, akkor az ember vitatkozhatna is vele, de annak fényében, hogy egyszer elméletileg döntési pozícióba is kerülhet, a tisztességes polémia lehetősége eleve kizárt” – fogalmazott lapunknak egy nevének elhallgatását kérő orvos. Szerinte politikai alapra helyezni egy, az emberek életéről és haláláról szóló szakmai kérdést rendkívül súlyos etikai problémákat vet fel. Egy háziorvos általában igazodási pont az adott közösségben – jegyezte meg forrásunk. Hozzáfűzte: ha egy ilyen ember pusztán azért szólal fel valami ellen, mert az „orosz”, akkor kérdéses, hogy a hivatását tisztességesen gyakorolja-e.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő megkeresésünkre kifejtette: „Ha az embereket sikerül elbizonytalanítani, akkor elhúzódik a járvány, s ha elhúzódik a járvány, akkor tovább tart a válság – nemcsak a gazdaságban, hanem az élet minden területén –, az időhúzás szándéka pedig a baloldalon politikailag érthető, hiszen fogynak a napok a 2022-es választások idejéig, ugyanakkor minősíthetetlen eszköz”. A szakértő kitért arra is, kevéssé valószínű, hogy Vlagyimir Putyin azért oltatja be saját országa civil és katonai egészségügyi alkalmazottait, rendvédelmi szervezetének és hadseregének tagjait, hogy szétrombolja Oroszország legfőbb bel- és világpolitikai bázisát, a fegyveres erőket.

Egyébként a brit AstraZeneca és az orosz vakcinafejlesztő vállalat a közelmúltban kötött igen magas szintű és szerteágazó együttműködési megállapodást. „Márpedig ha az Oroszországgal e pillanatban nem éppen baráti viszonyt ápoló Nagy-Britannia erre hajlandó volt, akkor ott vélhetően előnyös dolgok lehetnek a háttérben” – mutatott rá Horváth József. Megjegyezte, a magyar gyógyszerészeti szervek még az unión belül is hírhedten szigorúak, azaz ha valamire azt mondják, az megfelelő, akkor az rendkívül nagy eséllyel úgy is van.

Kapcsolódó írásaink