Belföld

Ezerszáz egészségügyi dolgozót már beoltottak

Még idén nyolcvanezer Pfizer-vakcina érkezik meg Magyarországra, hatezer orosz oltóanyag is befutott

A vakcina a járvány elleni védekezés új szakaszát jelenti – jelentette ki Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője hétfőn.

Ezerszáz egészségügyi dolgozót már beoltottak
Leszkoven János, a nyíregyházi Covid-osztály főorvosa is megkapta a védőoltást
Fotó: MTI/Balázs Attila

Még idén újabb 80 ezer adag Pfizer-oltóanyag érkezik Magyarországra, a 2020–2021-es évre pedig összesen 4,4 millió adag oltóanyagot kap Magyarország – hangzott el a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. hétfői online sajtótájékoztatóján. Zsigmond Krisztina, a cég vakcinaüzletágának vezetője közölte, globálisan ez év végéig 50 millió adagot, 2021 végéig 1,3 milliárd adag vakcinát terít a Pfizer a BioNTech-kel közösen fejlesztett, koronavírus elleni vakcinából. Az Európai Bizottság az uniós szerződés alapján 200 millió vakcinát kötött le, és további 100 millióra van opciója idén és jövőre.

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett tegnap a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs ülésén. A kormányfő meghallgatta a szakemberek jelentését az oltási terv végrehajtásáról, az első napok tapasztalatairól, a karácsonyi és a mai járványügyi adatokról.

A vakcina új szakaszt jelent a koronavírus-járvány elleni védekezésben – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője tegnap az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. A szakember emlékeztetett: néhány napja a Pfizer-vakcina kapta meg elsőként az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, és az első szállítmány már meg is érkezett, ami 4875 személy beoltására elegendő. Hozzátette: az első két napban 1094 egészségügyi dolgozót oltottak be, akik közül senkinél sem jelentkezett mellékhatás. Jelenleg öt helyszínen történik az oltás, ami később huszonöt helyszínre bővül – tette hozzá. Galgóczi kiemelte, hogy 2021 első felében várhatóan több vakcina is meg fogja kapni az engedélyt, és a tömeges oltás is megkezdődhet.

A kormány 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le különböző gyártóknál, a Pfizeren kívül a Modernánál, a Jansennél, a CureVacnál, az Astra–Zenecánál, a Sanofi–GSK-nál és a Novavaxnál. Ezeknek a felhasználása az engedélyeztetésük után kezdődhet – emlékeztetett a szakember. Ezenközben vizsgálják a kínai és az orosz vakcinát is. Hatezer ampullányi orosz vakcina érkezett Magyarországra hétfőn – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A járványügyi osztályvezető továbbra is kéri a lakosságtól a szabályok betartását. Tájékoztatása szerint sok országgal ellentétben javulnak a számok. Tegnap újabb 609 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és meghalt 114 beteg. Az aktív esetek száma 173 164. Kórházban 6261 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 448-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 22 779-en vannak, a mintavételek száma 2 615 237-re emelkedett – fűzte hozzá.

Elmondta: a nyájimmunitáshoz a lakosság hatvan százalékát kell beoltani. Kiemelte, hogy azok számára is javasolt a védőoltás, akik három hónapnál régebben estek át a fertőzésen. A vakcina beadásáról egy kérdőív kitöltése és rövid vizsgálat után az oltóorvos dönt.

Jól halad a koronavírus elleni védőoltások beadása a Dél-pesti Centrumkórházban, vasárnap 225 egészségügyi dolgozó kapta meg a vakcinát, és azóta egyetlen esetben sem alakult ki szövődmény – közölte Vályi-Nagy István, a kórház főigazgatója hétfőn az M1-en.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az elmúlt öt napról úgy tájékoztatott: 834 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt, 754 esetben a tízezernél nagyobb lakosú településeken, 275 esetben figyelmeztettek, 205 helyszíni bírságot szabtak ki, 274 főt pedig feljelentettek.

Újabb könnyítés a táppénzen lévőknek

Óriási könnyítést jelent a veszélyhelyzet alatt fennálló keresőképtelenség igazolásában, hogy a szükséges dokumentumok e-mailben is továbbíthatók – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hétfőn a Facebook-oldalán. Kiemelte: a Magyar Közlöny december 24-i számában jelent meg az a kormányrendelet, amely 2021. február 8-ig lehetővé teszi, hogy a keresőképtelenség igazolását – vagyis a táppénzhez szükséges papírt – az orvos elektronikus úton, e-mailben is továbbíthassa a beteg részére. Az orvosi igazolást pedig a beteg is elektronikus úton továbbíthatja a munkáltatója részére, amely azt köteles ebben a formában is fogadni és igazolni – tette hozzá Szentkirályi Alexandra.
(BK)

Kapcsolódó írásaink