Belföld

Versengés a baloldalon

Hétértékelő. Fekete-Győr karácsonykor sem függesztette fel a gyűlöletkampányt, ezzel igyekezett ismét reflektorfénybe kerülni, miután Gyurcsány korábban ellopta tőle a show-t

Karácsony hete hagyományosan csendesebben telik a belpolitikában, mint az év többi időszaka, ám a védőoltások megkezdése, a baloldali pártok közötti vetélkedés és a hazánkra is hatást gyakorló Brexit-megállapodás fontos eseménye volt az elmúlt hétnek Kiszelly Zoltán politológus értékelése szerint.

Versengés a baloldalon
Fotó: Facebook

A pandémia miatt a védőoltások megkezdését érzik az emberek az elmúlt hét legfontosabb hazai és európai történésének. Kiszelly Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyire nem volt egységes a koronavírus-járvány megjelenésekor az európai védekezés megszervezése, most az unió igyekszik a jóságos, gondoskodó álarcot felölteni, és a vakcinázás megkezdését mint közös sikert bemutatni. Ezért is hangsúlyozzák annyira a brüsszeli politikusok, hogy Bulgária több vakcinához jut majd, mint Nagy-Britannia, mert azt szeretnék érzékeltetni, hogy a föderáció kedvező következményekkel jár a tagállamokra – mutatott rá az elemző. Szerinte ezzel elsősorban a járvány kezdeti időszakában elkövetett hibákat szeretné leplezni a brüsszeli bürokrácia, amely februárban még alulértékelte a veszélyt, és a határellenőrzéseket bevezető tagállamokat kritizálta. A unió vezetői azt szeretnék bizonyítani, hogy a több föderáció nagyobb hatékonysággal jár, míg a tagállamok jelentős része inkább több koordinációt várna Brüsszeltől” – tette hozzá Kiszelly.

Az ünnep idején kevesebb volt ugyan a konfrontációra törekvő baloldali megszólalás, ám a Momentum elnöke, Fekete-Győr András a kis- és középvállalkozókat segítő adómegfelezés kapcsán „bosszúálló karácsonyt” emlegetett. A Momentum elnöke érzékelte, hogy a karácsony előtti időszakban Gyurcsány Ferenc a tizenhárom pontos javaslatával ellopta a show-t, ezért próbált Fekete-Győr ismét a reflektorfénybe kerülni, mivel a karácsony hagyományosan családi ünnep, ezért egy politikai kijelentésre sokan fel­figyelnek – magyarázta az elemző, aki úgy véli, a DK és a Momentum közötti verseny­futás határozza majd meg a következő év baloldali kommunikációját.

Kiszelly a karácsonyi hét legfontosabb mozzanatának a Brexit-megállapodást tartja, amely bár nem ad egyértelmű válaszokat, de szerencsésebb, mintha megállapodás nélkül lépett volna ki Nagy-Britannia az Európai Unióból. Inkább kényszermegállapodásnak tekinthetjük az egyezséget, mint jó megoldásnak, kicsit olyan, mint a Mátyás királyról és az okos lányról szóló mese, amely a dodonai okosságokra példa, és később még vitákra adhat okot – fogalmazott a politológus. Megjegyezte, hogy Trump távozása a Fehér Házból nagy csapás a britekre, akik valószínűleg nem tudnak majd csatlakozni az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada alkotta gazdasági közösséghez, ez pedig a hollandoknak és a lengyeleknek is figyelmeztető jel, akik kevésbé fontolgathatják, hogy a unióból távozva egy másik érdekközösséggel fogjanak össze.
A mérleg másik serpenyőjében azonban ott van a migráció, hiszen a parttalannak tűnő európai megoldással szemben a britek az ausztrál és a kanadai pontozásos bevándorlási rendszert alkalmazhatják, így csak a számukra hasznos munkaerőt kell majd beenged­niük az országba – emlékeztetett a különválás egyik fontos témakörére az elemző.

Kapcsolódó írásaink

Újabb balliberális kudarc az unióban

ĀHétértékelő. Az Európai Bizottság nem adta fel azt a törekvését, hogy bevándorlók tízmillióit telepítse le véglegesen Európában, állampolgárságot is adnának a migránsoknak