Belföld

Közös ködösítés és közösködés

A Mi Hazánk Mozgalom, a Volner Párt és a Szanyi Tibor nevével fémjelzett Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom nem iratkozott fel a baloldali Gyurcsány-listára

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal által belengetett korszakváltás garanciáit meghirdető pamflet azt vetíti előre, hogy a budapesti önkormányzati kampányban már tapasztalt, be nem tartható ígérgetések és ködösítések fogják képezni az ellenzéki kampánystratégiát – mutatott rá lapunknak Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója.

Közös ködösítés és közösködés
Érvényesült a Demokratikus Koalíció elnökének akarata, összeállt a baloldali lista
Fotó: MH/Purger Tamás

Bár a jobboldal számára már régóta egyértelmű volt, hogy közös listát állít a baloldali ellenzék, ennek ellenére ez idáig ezt a szavazóit a Gyurcsány Ferenccel való összefogástól leginkább féltő Jobbik és a Gyurcsánnyal való közös listától még idén tavasszal egy nyilatkozatban elzárkózó Jakab Péter is folyamatosan tagadta – fogalmazott lapunknak Nagy Dániel, akit az ellenzéki pártok vasárnapi bejelentéséről kérdeztünk. A Mi Hazánk, a Volner Párt és a Szanyi Tibor nevével fémjelzett Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom nem iratkozott fel a Gyurcsány-listára.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója kifejtette: azonban nem csupán az ellenzék fogott össze, hanem jól láthatóan összehangolják kutatási publiká­ciójukat a baloldalhoz köthető intézetek is. „Múlt héten még furcsa volt az az ellenzéki oldalhoz köthető cégek által generált közvélemény-kutatási dömping, ami minden napra tartogatott egy „meglepetést, amelyek szerint az ellenzéki összefogás pártjai együtt legyőznék a Fidesz–KDNP-t. Persze vasárnapra kiderült, hogy mindez csak a marketingstratégia volt, és a szavazók megpuhításában volt szerepe, hogy minél inkább elfogadják a közös lista létjogosultságát” – mondta Nagy Dániel, kiemelve, hogy a baloldalhoz kötődő intézetek prognózisával szemben a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása nem regisztrált semmilyen trendfordulót a kormánypárt népszerűségében. A Fidesz–KDNP-listával a felnőtt népesség 42, az Orbán Viktor miniszterelnökségét elutasító pártok közös listájával pedig 40 százaléka szimpatizál.

A Nézőpont elemzője rámutatott: ebben a számításban már szerepelnek azok a rejtőzködő ellenzéki szimpatizánsok is, akik közvetlenül nem fejezik ki pártszimpátiájukat, azonban a miniszterelnök távozását szeretnék a következő választáson, hiszen róluk feltételezhető, hogy a kiélezett választási helyzetben a baloldali közös listát fogják támogatni. Nagy Dániel szerint a korszakváltás garanciáit meghirdető Gyurcsány-pamflet azt vetíti előre, hogy a fővárosi önkormányzati kampányban már tapasztalt, be nem tartható ígérgetések és ködösítés fogják jelenteni az ellenzéki kampánystraté­giát, amit majd a látszólagos sokszínűség és a nagyot, de egyben leginkább semmit nem mondó kommunikáció fog dominálni.

Kapcsolódó írásaink