Belföld

Karácsony Gergelyt naponta kapják csúsztatásokon

A baloldali városvezető a Lánchíd felújításakor, a kormány gazdaságvédelmi programjának kapcsán és a budapesti költségvetés önhatalmú elfogadásakor sem mondott igazat

Karácsony Gergely főpolgármestert egyre kevésbé zavarja, hogy naponta bukik le valótlan állításaival. A Lánchíd felújítási projektje után a fővárosi költségvetés önkényes elfogadásával, majd a kormány gazdaságvédelmi programjának kritikája miatt lepleződött le.

Karácsony Gergelyt naponta kapják csúsztatásokon
A főpolgármestert nemigen zavarja, hogy folyton-folyvást valótlanságokat állít
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Naponta rúg öngólokat Karácsony Gergely baloldali főpolgármester. Előbb Tarlós István korábbi főpolgármester tette helyre a Lánchíd elhúzódó felújítása kapcsán önmagát ünneplő és ötmilliárd forintos megtakarítást emlegető városvezetőt, de kiderült, hogy ténylegesen ötmilliárd forinttal többe fog kerülni a híd rekonstrukciója, mert a korábbi ajánlat több kiegészítő eleme sem valósul meg. A balliberális politikus a hídfelújítás kapcsán hajtogatott másik érvéről is kiderült, hogy valótlan, mert ahogy azt Ughy Attila fideszes fővárosi képviselőtől megtudtuk, Karácsony a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában maga is megszavazta, hogy a kormány által megígért hatmilliárdos támogatást – az ilyenkor szokásos eljárási rend szerint – csak a befejezéskor fizeti ki az állam. „Nem csupán a hazai, hanem az uniós támogatású fejlesztéseknél is az a gyakorlat, hogy a finanszírozó akkor utalja át az összeget, amikor már igazolható, hogy a kivitelezés a jóváhagyott terveknek megfelelően valósult meg” – fogalmazott Ughy, a XVIII. kerület korábbi polgármestere, aki éppen ezért nem érti a főpolgármester felvetését, amelyben a kormánytámogatást hiányolja.

A városvezető egészen szokatlan módon, megalapozatlanul, nagy siet­ve, az ellenzéket becsapva és meg sem hallgatva, egy személyben fogadta el pénteken Budapest jövő évi költségvetését. „Decemberben még indokolatlan a költségvetés elfogadása, hiszen a bevételi oldalt pontosan kellene kiszámítani ahhoz, hogy valós összegekre lehessen alapozni” – mutatott rá Ughy Attila, és hozzátette, hogy éppen ezért januárban vagy februárban szokták elfogadni a főváros büdzséjét. Az pedig egészen példátlan, hogy a főpolgármester a kormánypárti képviselőket a városházára hívatta egyeztetés céljából, majd meg sem jelent az általa kezdeményezett megbeszélésen.

A költségvetés megalapozatlanságát mutatja, hogy a kormány – a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetőivel történt egyeztetést követően – szombaton jelentette be újabb gazdaságvédelmi programját, amely alapján jövőre a kis- és középvállalkozásoknak iparűzésiadó-kedvezményt biztosít, míg az önkormányzatoknak a járvány miatt kieső jövedelmükre kompenzációt ígért.

Karácsony ezt már úgy igyekezett beállítani, mintha teljesen tönkretenné az önkormányzatokat a döntés, holott a korábbi években a bevételeik döntő része nem ebből a szektorból, hanem a multinacionális nagyvállalatoktól származott. „A főváros bevételeinél nem a kormány döntése okozza a legnagyobb kiesést, hanem hogy a járvány miatt a turisztikai és vendéglátószektor teljesen visszaesett, illetve számos nagyvállalkozás már a Demszky-korszakban a fővárosi agglomerációba költözött, ahol a helyi önkormányzatok kedvezőbb feltételeket biztosítottak” – jelentette ki Ughy Attila.

Az Alstom-ügynek sem lett felelőse

Megszüntette az eljárást az Alstom-ügy fővádlottja, Terner Géza ellen a Fővárosi Törvényszék, mert ezt az ügyet az osztrák ügyészség már vizsgálta, és a vád szerinti vesztegetés bűntette legkésőbb 2015-ben elévült, így megszüntette az eljárást, erre alapozva pedig a törvényszék szerint a magyar hatóságok nem vehetik elő Ternert újra ugyanazért. A botrányos busztender ügyében, amelyet a Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt élettársához köthető offshore-gyanús cég nyert meg, nem a BRFK folytatja a nyomozást, hanem a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája, mert a fővárosi rendőrfőkapitány napi kapcsolatban van Karácsony Gergellyel. A tenderen győztes cégről kiderült, hogy nem rendelkezett saját járművekkel, a referenciáit pedig hamisította.
(SNZs)

Kapcsolódó írásaink