Belföld

Újabb balliberális kudarc az unióban

Hétértékelő. Az Európai Bizottság nem adta fel azt a törekvését, hogy bevándorlók tízmillióit telepítse le véglegesen Európában, állampolgárságot is adnának a migránsoknak

Olyan politikai állásfoglalást fogadtak el a balliberális többségű Európai Parlamentben, amellyel felül kívánják írni a tanácsi megállapodást – mondta lapunknak Deák Dániel politológus. Az elemző szerint ugyanakkor az egyhangúlag elfogadott múlt heti megállapodás kötőerővel bír az Európai Bizottság számára.

Újabb balliberális kudarc az unióban
Donáth Anna
Fotó: Európai Parlament

Miután Magyarország és Lengyelország komoly győzelmet aratott az uniós csúcson, és a baloldal eredeti terveitől eltérően nem lehet majd politikai nyomásgyakorlásra használni az úgynevezett „jogállamisági” mechanizmust, ahogyan arra számítani lehetett, a nemzetállamok felszámolásában érdekelt globalista baloldal – köztük Dobrev Klára és Donáth Anna – nem adja fel a küzdelmet, a kudarc után az Európai Parlamentben akartak bosszút állni – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette, olyan politikai állásfoglalást fogadtak el a balliberális többségű Európai Parlamentben, amellyel felül kívánják írni a tanácsi megállapodást.

Ez ugyanakkor nem fog összejönni nekik – vélekedett az elemző –, hiszen az egyhangúlag elfogadott múlt heti megállapodás kötőerővel bír az Európai Bizottságra nézve. Ezt maga Ursula von der Leyen is elismerte, és világossá tette, hogy a két héttel ezelőtti megállapodásnak megfelelően fog majd eljárni, írásban is garanciát vállalt erre.

Deák leszögezte, az Európai Parlament állásfoglalása tehát csupán politikai véleménynyilvánításnakszámít, annak nem lesz hatása a tanácsi megállapodásra. Az újabb súlyos kudarcot elszenvedő balliberális politikusok így akarták leplezni vereségüket, ezzel akarták elterelni a figyelmet arról, hogy ők is megszavazták a következő uniós költségvetési ciklusról és a helyreállítási alapról szóló megállapodást, amelyet a nemzeti szuverenitásért kiálló magyar és lengyel álláspontnak megfelelően fogadtak el az Európai Tanácsban.

A politológus úgy fogalmazott, szemmel láthatóan a küzdelem nem ért véget, a Soros-hálózat által is támogatott balliberális politikai körök újabbnál újabb eszközöket fognak keresni a szuverén magyar politika megtörése érdekében. Ennek egyik fontos eleme lesz 2021-ben is a bevándorlás ügye, ugyanis az Európai Bizottság továbbra sem adta fel azt a törekvését, hogy bevándorlók tízmillióit telepítse le véglegesen Európában, ráadásul állampolgárságot is szeretnének a migránsoknak adni.

Deák kifejtette, az Ursula von der Leyen által vezetett bizottság korábban már letett az asztalra egy olyan migrációs paktumot, amely tartalmazta a kötelező betelepítési kvótát, ugyanakkor a november végi cselekvési terv, amely az őshonos európaiakhoz hasonló jogokat adna a bevándorlóknak, még a nyíltan bevándorláspárti Jean-Claude Juncker vezette bizottságtól is meglepő lett volna.

A Soros-hálózat tehát komoly befolyással bír az EU-ra, ezért is van szükség további fellépésre ellene, mint ahogyan azt Orbán Viktor is kijelentette a pénteki rádióinterjúja során.

Miközben Brüsszel támadja a szuverenitásáért kiálló Magyarországot, a koronavírus-járvánnyal szemben is folyik a küzdelem – hangsúlyozta az elemző. A vakcina már belátható távolságra van, így hamarosan csökkenhet az egészségügyre nehezedő nyomás. Orbán Viktor most hétvégi és a korábbi gazdaságvédelmi bejelentéseinek köszönhetően a gazdaság is elkerülte a komolyabb problémákat, könnyen kilábalhat a mostani válságból. Míg a 2010 előtti balliberális kormányok megszorítások tucatjait hajtották végre a gazdasági világválság alatt, addig az Orbán-kormány pluszpénzt juttat a vállalkozásoknak és az embereknek.

Deák Dániel a múlt hét történései kapcsán beszélt arról is, hogy a baloldal tovább támadja a járvány elleni védekezést, a mostani gazdaságvédelmi akciótervet is politikai szempontok alapján bírálják.

Karácsony Gergely állítása, miszerint a főváros költségvetése komoly léket kapott, nem igaz, a legfőbb adóforrásnak számító nagyvállalatok iparűzési adójához nem nyúlt a kormány, ráadásul míg a nagyvárosoknak van tartalékuk, a 25 ezer alatti településeknek nincsen, így őket kell elsősorban támogatnia a kormánynak. Emellett a Megyei Jogú Városok Szövetségével is egyeztetett a miniszterelnök, tehát a döntéshozatal az érintettek bevonásával történt.

Kapcsolódó írásaink

Kilőné a DK a Momentumot

ĀHétértékelő. Bármit is talál ki a kormány, azt a baloldal egyből megtámadja. Részükről ez nem a járványkezelésről szól, hanem a szereplési vágyukat tükrözi – mondta Boros Bánk Levente