Belföld

Továbbra sem megfelelő a BKK járatsűrítése

Nem gondoskodnak a tömegközlekedésben résztvevők biztonságáról, az utasforgalmi adatok megalapozatlanok

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatsűrítési terve továbbra sem szolgálja a tömegközlekedést használók biztonságát a koronavírus-járvány idején, így a kormányhivatal azt továbbra sem tudja jóváhagyni, holott a kormány már több mint egy hónapja elrendelte a járatok csúcsidei sűrítését – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

Továbbra sem megfelelő a BKK járatsűrítése
Zsúfoltság. A főváros nem képes megoldani a helyzetet
Fotó: MH/Katona László

Emlékeztettek, hogy négy levélváltást és egy személyes egyeztetést követően a november 5-i határidő helyett december 14-én, bár formailag még mindig nem teljes, de már értékelhető járatsűrítési tervet nyújtott be a BKK a fővárosi kormányhivatalnak. A járvány második hullámának kezdetekor a kormány részéről világos döntés született, hogy a fertőzésveszély miatt ne kelljen zsúfolt járműveken utazni, és ezt az utazóközönség is jogosan várja el.

A BKK most elkészített tervéből is látszik, hogy a közlekedési társaság járatainak 91 százalékán nem sűrített, a bővítéssel érintett kilenc százalékon is elenyésző a járatok követési távolságának csökkenése, és mivel a társaság elérte működési kapacitásának maximumát, nem is várható további járatsűrítés. A tervet utasforgalmi adatokkal támasztják alá, az adatok azonban nem megalapozottak a hivatal szerint. Bár a kormány által hozott intézkedések csökkentették az utasszámot, azt azonban nem tudni, mennyivel. A BKK ugyanis a járművek telítettségét csupán vonalai töredékén méri, és ezeket a számokat vetíti ki a teljes hálózatra, nem pedig egyenként vizsgálja, mennyire telített egy-egy vonal. Továbbá arról sem szól a terv, hogy a sűrítés érdekében tervezi-e a BKK további járművek forgalomba állítását, beszerzését.

A vállalat járatsűrítése a járvány idején elvárható biztonsági irányelvnek nem felel meg, ezért a kormányhivatal hatóságként nem hagyhatja jóvá a tervet – áll a közleményben, amihez hozzáteszik, hogy a kormányhivatal mostantól a társaság eddigi intézkedéseit ellenőrzi, azt vizsgálva, hogy a vonalak töredékén végrehajtott minimális járatsűrítés a BKK által megadott adatok alapján történik-e. 

Kapcsolódó írásaink