Belföld

Népszerűbb a Fidesz–KDNP, mint a baloldali közös lista

A felnőtt népesség 42 százaléka szimpatizál a jelenlegi kormánykoalíció pártjaival, negyven százaléka pedig a baloldali közös listával. A Fidesz támogatói azonban aktívabbak, mint a baloldalé, ezért a választási részvételüket biztosra ígérők körében a kormánypárt 51, a baloldali közös lista 43 százalékot kapna – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív, az uniós vétó után készült közvélemény-kutatásából.

Népszerűbb a Fidesz–KDNP, mint a baloldali közös lista
Népszerűbb a Fidesz–KDNP, mint a baloldali közös lista (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Mint azt írják, december végére számos baloldali párt jelezte végleges szándékát a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val közös lista felállítására, már csak a Jobbik hivatalos csatlakozása várat magára. Innentől kezdve a hagyományos pártpreferencia vizsgálat elvesztette értelmét, ezért a Nézőpont Intézet a 2022-es választásokig várhatóan hátralévő mintegy 500 napban csak a Fidesz, a baloldali ellenzék közös listája és az egyéb pártok népszerűségét vizsgálja folyamatosan.

A baloldalhoz kötődő intézetek prognózisával szemben a Nézőpont Intézet december 14. és 16. között, az Orbán-kormány számára kedvezően alakuló uniós vétózás után készült kutatása nem regisztrált semmilyen trendfordulót a kormánypárt népszerűségében.

A Fidesz-KDNP listával a felnőtt népesség 42, az Orbán Viktor miniszterelnökségét elutasító pártok közös listájával pedig 40 százaléka szimpatizál.

Ebben a számításban már szerepelnek azok a rejtőzködő ellenzéki szimpatizánsok is, akik közvetlenül nem fejezik ki valamelyik párttal, vagy a közös listával való szimpátiájukat, azonban a miniszterelnök távozását szeretnék a következő választáson, hiszen róluk feltételezhető, hogy a kiélezett választási helyzetben a baloldali közös listát fogják támogatni.

Ugyanakkor a kormánypárt szimpatizánsai aktívabbak, mint a kormányellenes táboréi, ezért a legvalószínűbb listás választási eredmény (a részvételüket biztosra mondó választók beazonosítható pártszimpátiája) a Fidesz-KDNP számára a korábbi hónapokhoz hasonlóan 51, az ellenzéki közös lista esetében 43 százalék lenne „most vasárnap”.

A választás kimenetele ezen adatok alapján azonban még nem dönthető el, hiszen az egyéni választókerületi eredményeknek, a külhoni szavazatoknak vagy éppen a két nagy lista egyikére sem szavazók (az aktív választók 6 százaléka) preferenciájának is nagy jelentősége van.

Most úgy tűnik, hogy nem áll össze harmadik erő, így a kormányt és a baloldali közös listát is elutasító többi kispárt közül választhatnak. A Kétfarkú Kutya Pártra 3, a Mi Hazánk 2, míg Szanyi Tibor pártjára (ISZOMM) legfeljebb 1 százalékuk szavazna.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. december 14. és 16. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Kapcsolódó írásaink

Hallgat Legényről az MSZP

ĀUkrajnában vizsgálhatják ki a cigarettacsempészésen ért szocialista politikus ügyét, pártja ugyan pillanatok alatt kivonta őt a forgalomból, ám kérdéseinkre nem válaszolnak